fredag 27 mars 2009

Twix

Twix - en kaka som består av mördegsbotten, kola och mjölkchoklad. Väldigt kaloririkt och farligt gott! I julas gjorde jag julgodis av dessa genom att dela längderna en gång till på hälften för att få bättre storlek på munsbitarna. Det uppskattades verkligen på jobbet! Låt inte botten få för mycket färg, den ska vara ganska ljus för att inte gå sönder när man sen skär upp bitarna. Om man kokar kolan till 120 grader ska Twixen, ifall man uppskattar sina plomber och vill ha kvar dom, vara rumstempererad innan den serveras.


Twix
45 st
Kaka
6,5 dl mjöl
1 dl socker
225 g smör
2 tsk vaniljsocker
Kola
350 g smör
4 dl socker
6 dl grädde
4 msk ljus sirap
Garnering
200 g mjölkchoklad

Blanda alla ingredienser till kakan och platta ut smuldegen i en liten långpanna ca 25x30 cm, med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 20 minuter.

Blanda ingredienserna till kolasmeten i en kastrull. Låt koka på svag värme i ca 2 timmar, tills det går att göra kulprovet eller den är 120 grader.

Häll kolan över kakan. Smält chokladen. Bred den över kolasmeten när den har stelnat något. Skär upp kakan i långsmala bitar när kolan har stelnat. (Jag fick ut 45 bitar, dvs 3x15 st)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar