söndag 15 mars 2009

Fisksoppa med timjan och vitlöksdip

Soppa glöms lätt bort när man ska laga mat. Det är synd. En fisksoppa med vitlöksdip, bröd och lite ost passar perfekt efter en kylig promenad (ja, det är uppenbarligen inte vår än fastän att jag tycker det är hög tid för det nu!). Denna soppa har fått smak av tomat, timjan och dill.



Fisksoppa med timjan och vitlöksdip
5oo g potatis
3 morötter
1/2 gul lök
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
6 dl vatten
2,5 msk hummerfond
3 dl krossade tomater
2 dl chilisås
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
1,5 tsk timjan
vitpeppar
1 kruka dill
300 g lax- och torsktärningar

Vitlöksdip
3 dl gräddfil
3 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta (pressad)

Skär potatis och morötter i en halv centimeter breda stavar (ca 4 cm långa). Hacka den gula löken och stimla purjolöken. Fräs allt i en gryta ca 10 minuter. Häll på vatten, krossade tomater, chilisås och hummerfond. Pressa i vitlöken och låt det sedan koka i 10 minuter. Tillsätt grädde och crème fraiche, krydda med salt, timjan och vitpeppar och låt soppan koka upp igen.

Lägg i fisken och låt den sjuda i 7 minuter (om det kokar blir fisken seg). Hacka dillen och rör ner den i soppan strax före servering.

Servera soppan med vitlöksdip, bröd och ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar