fredag 27 mars 2009

Blåbärsmazariner

Mazariner med blåbärsfyllning och vitchokladglasyr. Jag hade ingen blåbärssylt hemma utan tog en liten klick hallonsylt och lite saft från de frysa blåbären. La även på några blåbär på varje mazarin efter att jag virvlat klart mönstret.


Blåbärsmazariner
16-20 st
Mördeg
3 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
3/4 dl socker
150 g kylskåpskallt smör

Fyllning
250 g mandelmassa
75 g rumsvarmt smör
2 dl blåbär, färska eller frysta och tinade
2 msk vetemjöl

Glasyr
150 g vit choklad
Blåbärs- eller drottningsylt (eller hallonsylt och 1 dl blåbär)

Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker. Tillsätt det kalla smöret i bitar och nyp ihop till en smulig massa. (eller kör ihop allt i en matberedare). Arbeta ihop massan för hand i slutet tills smöret finfördelats och det bildas en smidig deg. Forma degen till en tjock rulle och låt den vila kallt minst 30 minuter.

Riv mandelmassan till fyllningen grovt och arbeta in smöret till en jämn och tjock massa. Mosa blåbären lätt och rör ned dem i mandelmassan. Tillsätt mjölet och rör ihop till en tjock smet.

Fördela smeten i formarna och jämna till den. Fyll inte formarna riktigt ända upp till kanten.
Grädda mazarinerna på en plåt i nedre delen av ugnen i 175° i 15-20 minuter. (tills mördegen får lite färg) Låt mazarinerna svalna lite och stjälp dem ur formarna (om du inte använder engångsformar - det gjorde jag). Låt svalna helt.

Bryt chokladen till glasyren i mindre bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikro. Bred ett tunt lager choklad över en mazarin i taget, droppa över litet sylt och gör ett virvelmönster i chokladen. Låt stelna och förvara svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar