fredag 20 mars 2009

Björnkaka

En mjuk kaka med smak av kanel och kardemumma. En del tycker att den påminner om mjuk pepparkaka, jag kan hålla med till viss del men anser ändå att detta är något helt annat än just pepparkaka. (Det saknas ju både ingefära och lingonsylt!) Frosting är inget måste, men om man anar att kakan kommer att ätas upp på en gång är det gott med något krämigt till. Dessutom ser det mycket trevligare ut ;) Utan frosting går kakan såklart bra att frysa ner och ätas vid ett senare tillfälle.


Björnkaka
100 g smör
1 dl fil eller gräddfil
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel

Frosting
50 g philadelphiaost
30 g smör (rumstempererat)
150 g florsocker

Kanel

Smält smöret och häll i filen så att den blir varm. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt filblandningen. Blanda mjöl med bakpulver, vaniljsocker och kryddorna, rör ner det till en jämn smet.

Bred ut smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 35-40 minuter.

Vispa philadelphiaost och smör tills det är klumpfritt. Rör ner florsockret. Bred frostingen över den kalla kakan och pudra över lite kanel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar