torsdag 5 mars 2009

Rosa rutor

Ytterligare en familjefavorit bland småkakorna som ser mer avancerad ut än vad den är! Min uppfattning om mördegskakor var tidigare att de utgjordes av torra små stackare som bara den äldre generationen hade förmåga att uppskatta. Men mördeg i kombination med någon fyllning blir oftast jättelyckad! Som dessa till exempel. Den rosa glasyren är förmodligen fullmatad med färgämne och annat E-innehållande skräp, men faktiskt - den konstgjorda jordgubbssmaken på glasyren gör nästan hela kakan. Så hoppa inte över den! :)


Rosa rutor
Mördeg
200 g smör
1 dl socker
1 ägg
5 dl vetemjöl

Fyllning
300 g mörk choklad, 70%
2 dl crème fraiche, 34%
Glasyr
2 dl florsocker med jordgubbssmak (Dansukker)
1 1/4 msk vatten

Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen och lägg den kallt att vila ca 30 min.

Bryt chokladen till fyllningen i mindre bitar. Ge crème fraichen ett uppkok och ta från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den smält och krämen är blank och slät.

Klä en liten långpanna ca 18 x 25 cm med bakpapper. (Enligt originalrecepet. Jag använde en form som var 20x20 cm) Dela mördegen i 2 delar och kavla eller tryck ut den ena degbiten jämnt i botten på formen. Bred ut chokladkrämen ovanpå. Kavla ut den andra degbiten till ett lock. Lyft över locket och lägg den på chokladfyllningen. Stick några hål med en provsticka genom den översta deglocket.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader, 25-30 min till den fått en fin gyllene färg. Den ska inte få för mycket färg, det är risk att den spricker då när man ska skära upp den. Låt kakan kallna i formen.


Blanda samman florsockret och vattnet till en slät glasyr. Bred på glasyren jämnt över ytan. Låt glasyren stelna i kylen. Skär upp kakan i bitar. (Jag skar upp i 36 bitar, dvs ca 3x3 cm)

1 kommentar: