söndag 29 mars 2009

Grov filmjölkslimpa

Grov filmjölkslimpa är ett tungt, mättande och nyttigt bröd som bl.a. innehåller grahamsmjöl, grovt rågmjöl, linfrö och solroskärnor. När jag bakar filmjölksbröd brukar principen "man tager vad man haver" gälla. Det är alltså inte tvunget att man följer detta recept till punkt och pricka. Mjölsorterna kan man byta ut så länge man ser till att man totalt sett använder 13 dl mjöl. Likadant med fröerna, det ska vara 3 dl - vilka har ingen betydelse. Detta recept räcker till en stor brödform. Jag brukar låta brödet vila en halv dag, sedan skivar jag upp det i ganska tunna skivor och fryser in. Det är ett smidigt sätt att se till att man har gott, nyttigt och färskt bröd till frukost varje dag!


Grov filmjölkslimpa
7 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
1 tsk salt
1 dl linfrö
2 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
7 dl filmjölk
1,5 dl sirap

Vänd ihop alla torra ingredienser i en stor skål. Rör ner filmjölk och sirap tills allt är blandat. (Det blir en kladdig deg).

Smöra en brödform lätt. Häll i degen och smeta ut den jämnt i formen. Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader ca 1 h 20 min. (känn efter med en sticka när det är klart). Brödet ska helst kallna innan det skärs upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar