söndag 31 maj 2009

Chokladbollar lyx

När jag ändå var inne på tema chokladbollar så passade jag på att testa detta recept på Lyxchokladbollar! Hittade receptet på http://www.matklubben.se/. Det som skiljer receptet från vanliga chokladbollar är att det ingår digestivekex och sirap i smeten samt att de ska doppas i mörk choklad innan de rullas i kokos. En medlem tyckte att de smakade som köpechokladbollar. Chokladbollarna är absolut goda, men jag kan faktiskt inte påstå att jag tycker att de smakmässigt skiljer sig speciellt mycket från det traditionella receptet som finns på havregrynspåsen. Det är väldigt kladdigt att rulla dem i chokladen (eftersom man rullar dem mellan händerna) men jag tror inte det blir bra att doppa dem i chokladen heller. Risken är att det blir för mycket choklad runtom med resultatet att den kommer att rinna längs sidorna på chokladbollen innan chokladen hunnit stelna. Det är såklart fritt fram att testa detta alternativ för den som vill! :)


Chokladbollar lyx
100 g smör
50 g socker (ca 1/2 dl)
1 tsk vaniljsocker
150 g havregryn (4-5 dl)
2 digestivekex
1/2 dl ljus sirap
20 g kakao (2 msk)
2 msk kallt kaffe

100 g mörk choklad

Vispa smör, socker och vaniljsocker mjukt. Rör ner havregryn, smulade digestivekex, ljus sirap, kakao och kaffe. Forma till bollar och ställ in i kylen en timme.

Smält chokladen. Lägg lite choklad i handflatan, rulla en boll mellan händerna och sedan i kokos.

Ställ i kyl att stelna igen.

3 kommentarer:

  1. Verkar inte som ett dumt recept det, får jag nog pröva på.
    Chokladbollar har varit bak favoriten sedan barnsben.

    Fin blogg du har förresten. :)

    SvaraRadera
  2. Supersnygg bild på goda bollar!

    Hoppade dock över kladdet med chokladen och tillsatte 2cl Baileys.
    Gott att äta en till ett glas kallt öl :-)

    Tack för receptet!

    SvaraRadera