fredag 8 maj 2009

Rabarber- och jordgubbsrutor

En härligt söt och kladdig kaka stod det på Tastelines hemsida. Jodå det stämmer.. så kladdig att den knappt gick att få bort från bakpappret! Men smaken är det absolut inget fel på! Nästa gång kommer jag grädda den lite längre, kanske 40 minuter alternativt göra halva satsen i en pajform och fördela mindre rabarberbitar och jordgubbshalvor över smeten. Den är god att äta antingen krämig och ljummen med lite glass eller vaniljsås till eller kall, skuren i bitar (om man lyckas få bort dem från pappret). :)


Rabarber- och jordgubbsrutor
200 g smör
5 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
300 g rabarber
250 g jordgubbar

Smält smöret. Rör ner socker, muscovadosocker och vaniljsocker. Rör ner äggen ett i taget och vänd till sist ner mjölet försiktigt.

Lägg två bakplåtspapper omlott i en långpanna. Häll smeten i långpannan.

Skär rabarberna i fjärdedelar på längden och lägg ut remsorna i ett rutmönster på smeten. Halvera jordgubbarna och lägg en jordgubbe i varje ruta.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 30-35 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig när den är klar. Dra kakan ur långpannan med med hjälp av bakplåtspapper. Lägg långpannan upp och ner över kakan. Låt kakan svalna helt, skär sedan upp den i bitar.

Lägg ut rabarberstänger i ett rutmönster. Halvera jordgubbarna och lägg en halva i varje ruta.

Gott med glass till!

1 kommentar: