fredag 1 maj 2009

Köttbullar

Köttbullar i långpanna är ett mycket smidigt sätt att steka köttbullar på! Inget stekos och det går snabbt. Jag brukar frysa in dem i påsar om 20 st för att vid ett senare tillfälle steka dem i lite smör - då tinar de och får en fin stekyta samtidigt. Köttbullar i långpanna får nämligen inte den fina stekyta de får om man steker dom direkt i stekpannan. Men det är å andra sidan inte det som är syftet med långpanneköttbullar tycker jag. (Jag vet att en del vänder på köttbullarna i slutet och låter de få lite färg runt om och kan då servera dem direkt)


Köttbullar
65 st

1,2 kg fläskfärs eller blandfärs
2 dl ströbröd
4 dl mjölk
1 gul lök
2 ägg
2 tsk köttbuljongpulver
1 tsk vitpeppar
3 tsk salt

Blanda ströbröd och mjölk och låt det svälla under 10 minuter. Hacka löken mycket fint och blanda ner den tillsammans med ägg och kryddorna. Rör ner färsen sist och blanda ordentligt.

Blöt händerna i kallt vatten för att lättare kunna rulla köttbullarna. Lägg köttbullarna tätt på en bakpappersklädd plåt. Stek i mitten av ugnen i 150 grader, ca 35 minuter. Köttbullarna är svagt bruna på ovansidan när de är klara. (Tänk på att de krymper en del under stekningen eftersom fett och vätska försvinner)

Häll av all steksky i en skål (spara den ifall du vill göra sås till köttbullarna). Låt köttbullarna kallna helt innan de läggs i portionsförpackade påsar och fryses in. Man kan äta dem direkt, men jag föredrar att steka dom snabbt i smör i en stekpanna för att få den goda stekytan på dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar