torsdag 7 maj 2009

Lasagne för många

En rejäl lasagne i långpanna är praktiskt (och gott!) när det är många som ska bjudas på middag. Förbered den i god tid, ställ in i kylen och gratinera en stund innan gästerna ska komma. Lasagne är alltid godast om den får stå i rumstemperatur minst 15 minuter efter att man tagit ut den. Tiden i ugnen blir ca 10 minuter längre om den sätts in kall (alltså 35 minuter om den gratineras direkt, 45 om den förvarats i kylen). Vi var 7 vuxna som åt oss mätta på ungefär hälften av lasagnen, så räkna med att minst 12 hungriga personer bör kunna hamna i paltkoma efter en insats i lasagneformen!


Lasagne för många
12 personer

Köttfärssås
1,6 kg blandfärs
1,5 gul lök
4 tsk grillkrydda
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
4 dl ketchup
1 dl chilisås
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
svartpeppar
1-2 msk maizenaredning

Ostsås
1 3/4 dl vetemjöl
2 liter mjölk
9 dl (ca 400 g) riven smakrik ost (T.ex prästost)
150 g gratängost

30 lasagneplattor (1,5 paket)

Stek köttfärs och den finhackade löken i omgångar (Jag stekte hälften i en stekgryta och hälften i en vanlig stekpanna som jag sedan hällde över i stekgrytan). Rör ner tomatpuré och grillkrydda när vätskan kokat in i köttfärsen. Häll i krossade tomater, kethup, chilisås och matlagningsgrädde. Smaka av med salt och svartpeppar (snåla inte!). Red av med maizenaredningen tills köttfärssåsen blir lite krämig.

Vispa ut mjölet i 5 dl av mjölken. Häll i resten av mjölken och koka upp den under omrörning, låt sedan såsen koka i 5 minuter. Dra av grytan från värmen och rör ner osten, smaka av med salt och vitpeppar.

Täck botten på en långpanna (eller annan ugnsform som är 30x40 cm och har höga kanter) med ostsås. Lägg på ett lager plattor, varva sedan köttfärsås, ostsås och lasagneplattor. Det bör bli 5 lager med plattor (och fyra lager med köttfärssås). Avsluta med ostsås längst upp och fördela den rivna osten ovanpå.

Gratinera i 225 grader ca 35 minuter eller till plattorna känns mjuka.

Se till att hela botten är täckt med ostsås innan du lägger dit plattorna

Servera med en stor sallad!

4 kommentarer:

 1. Ey! Det här receptet borde du ha under pasta också. Det var rent ut sagt helsikes svårt att hitta det! Ska ta och svänga ihop detta idag till mamma och pappa samt syrran och hennes ungar. Hoppas de äter en liten bit iallafall, de kräsna små barnen!

  SvaraRadera
 2. min son ska ha fest imorgon med 16 ungdommar och jag hittade din blogg när jag googlade;o)))Ska göra ditt recept;o))Ha en underbar Fredag

  SvaraRadera
 3. en fråga bara.Bränns inte ostsåsen eftersom du har den i botten?Jag har alltid haft köttfärsen först

  SvaraRadera
 4. Hej Sari!

  Bra fråga! Jag har alltid kört med ostsåsen i botten och tycker inte att den bränner fast men du kan såklart ha köttfärssåsen i botten också om du är van vid det. Smaken blir densamma :-)

  Trevlig helg!

  Mvh
  Camilla

  SvaraRadera