fredag 15 maj 2009

Jordgubbsmoussetårta

En krämigt len och god tårta med mild jordgubbssmak. Det var första gången jag testade receptet på tårtbottnarna. Resultatet blev mycket bra men det blir en väldigt hög botten. Jag delade den i fyra delar, men använde bara de tre nedersta till tårtan (den som blev över frös jag in). Detta är givetvis valfritt, har du ett annat favoritrecept på tårtbotten så testa det istället. :) Vaniljkrämen, som är fyllningen mellan de två nedersta bottnarna, gjorde jag på 2 dl mjölk. Det räcker för att gotta till tårtan, men nästa gång kommer jag testa att göra krämen på 3-4 dl mjölk istället. När det gäller moussen så ser det väldigt mycket ut vid första anblicken och jag trodde faktiskt att själva mousselagret mellan botten två och tre skulle bli högre än vad det blev. Jag gissade på 3 cm men istället blev det 1,5 cm efter att tårtan stått till sig ett dygn i kylskåpet. Och det var väl rätt bra egentligen - tårtan blir hög nog ändå! :)


Jordgubbsmoussetårta
Tårtbotten
4 ägg
2,5 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Jordgubbsmousse
5 gelatinblad
5 dl jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vaniljkräm (2 dl mjölk, 5 msk marsanpulver)
50 g vit choklad
2 dl grädde
Jordgubbar

Tårtbotten
Vispa ägg och socker fem minuter tills det är ljust och luftigt. Häll i det kokande vattnet under omrörning. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta sedan ner det i äggblandning. Vänd försiktigt ner mjölblandningen och rör om tills smeten är slät. Häll smeten i en form med löstagbara kanter där ett smort och bröat bakplåtspapper har klämts fast. Formen ska vara 26 cm i diameter.

Grädda i 175 grader, 30-40 minuter tills provstickan är torr. Låt den svalna i formen några minuter. Ta sedan bort kanten på formen och låt tårtbottnen kallna helt på ett galler.

Jordgubbsmousse
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa jordgubbar till en slät puré (vill man köra lite finlir kan man även passera dom genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna - det är dock inte nödvändigt). Vispa äggulor och florsocker poröst. Vispa grädden löst.

Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen ett i taget, smält bladen i jordgubspurén. Häll den kalla jordgubbspurén i en stor bunke. Tillsätt gelatinblandningen i bunken under omrörning. Rör ner äggblandningen. Vänd ner grädden försiktigt och rör tills smeten är slät.

Hopsättning
Dela tårtbotten i 4 delar. Lägg den nedersta botten på ett bakplåtspapper som klämts fast i springformen. Bred ut vaniljkrämen på botten.

Skär bort ca 1/2-1 cm runt om botten nummer två. Lägg sedan botten på vaniljkrämen. Tryck till lite. Häll på jordgubbsmoussen tills den är ca 1,5-2 cm från kanten. Skaka om formen lätt så att moussen åker ner på sidorna.

Lägg på botten nummer tre. Häll på resten av jordgubbsmoussen. Strö över riven vit choklad och ställ in tårtan i kylen minst 6 timmar eller helst över natten.

Dekorera med spritsad grädde och jordgubbar.

Dela tårtbottnen i 4 delar. Frys in den översta. Bred vaniljkräm på den nedersta tårtbottnen.

Skär bort 1/2-1 cm runtom kanten. Lägg botten på vanijkrämen.

Fyll upp mousse till 2 cm från kanten. Lägg på sista tårtbottnen och resten av moussen

Strö över riven vit choklad innan tårtan får stelna i kylen

Variant på dekoration utan vispad grädde

Närbild på ovansida, vispad grädde, jordgubbar och riven vit choklad!

1 kommentar:

  1. Tårtan ser helt fantastisk ut! Perfekt sommartårta!

    SvaraRadera