fredag 1 maj 2009

Äppelkaka med citron

En lite annorlunda äppelkaka med både äppelmos och äppelklyftor. Citronen gör att kakan inte känns så söt, men det är inte heller så mycket att den blir syrlig. Bra balans med andra ord! Kakan är väldigt saftig och är god att äta både kall eller ljummen tillsammans med glass eller vaniljsås.


Äppelkaka med citron
50 g smör (rumsvarmt)
1 dl farinsocker
2 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
3 msk matlagningsgrädde
Rivet skal av en citron

Fyllning
1,5 dl äppelmos
2 äpplen
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
75 g smör
2 tsk färskpressad citronsaft

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en bakform, 24 cm i diameter, med avtagbar kant med matfett.

Vispa smör, farinsocker och vaniljsocker mjukt. Vispa ner ägg och grädde. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål, rör ner det tillsammans med citronskalet. Tryck ut smeten i kakformen.

Bred äppelmos på kaksmeten. Kärna ur och skiva äpplena. Lägg äppelskivorna ovanpå äppelmoset.

Blanda strösocker, vetemjöl och kanel väl. Tillsätt citronsaft och arbeta in smöret med fingrarna. Strö smuldegen över äpplena.

Gräddas mitt i ugnen i 175 grader, 45 minuter. Servera äppelkakan varm eller kall med lite vaniljglass eller vaniljsås till.

1 kommentar:

  1. Verkar kanongott! Kan man göra den med glutenfritt mjöl tror du?
    MVH
    Jeanette

    SvaraRadera