måndag 28 februari 2011

Helstekt fläskfilé med mandelpotatisgratäng och pepparsås

Så - sista blogginlägget i MAX blog award och det firas med en helyllesvensk middag i form av helstekt fläskfilé, potatisgratäng (bakad i mikron) och en pepparsås! :) Jodå, det går faktiskt att göra en potatisgratäng i mikron på 15 minuter. Jag har läst att man ska minska på mängden vätska när man tillagar "vanliga recept" i mikron eftersom tillagningstiden är mycket kortare vilket gör att mindre mängd vätska hinner avdunsta. Det är mycket möjligt att det stämmer men jag drog ner lite för mycket på vätskan (Minskade från 4 dl till 2,5 dl) och fick fylla på med mer grädde efter att jag tagit ut potatisgratängen från mikron. Ingen skada skedd dock utan det gick alldeles utmärkt att lösa på det sättet, men till detta recept har jag ökat på mängden vätska igen till 3,5 dl. Hoppas det blir bättre!


Helstekt fläskfilé med mandelpotatisgratäng och pepparsås

Helstekt fläskfilé
600 g fläskfilé
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk rosépeppar
1 tsk grönpeppar
1/2 tsk salt

Mandelpotatisgratäng
900 g mandelpotatis
2 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1-2 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
Svartpeppar
2 dl västerbottenost

Pepparsås
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk rosépeppar
1/2 tsk grönpeppar
1 msk smör
2 dl vispgrädde
2 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
1-2 krm salt
Soja
1/2-1 msk maizenaredning

Putsa fläskfilén. Mortla de fyra pepparsorterna och strö/tryck in dessa över hela filén. Salta ordentligt. Bryn filén på hög värme i olja och smör. Flytta över filén till en smord ugnsform när alla sidor har fått fin färg. Stek i ugn, 125 grader tills innertemperaturen i den tjockaste delen av filén är 65 grader. (Jag läste att detta skulle ta ca 25 minuter men jag tror att jag hade filén i ugnen mer än 40 minuter). Ta ut filén, vira in den i aluminiumfolie och låt den vila i 10 minuter före servering.

Skala mandelpotatisen och skär den i ca 3-4 mm tjocka skivor. Lägg potatisen i den lilla crispformen (20 cm). Rör ihop grädde, mjölk, riven vitlök, salt och peppar. Häll blandningen över potatisen och strö över den rivna osten. Tillaga på crispläge i 15 minuter. (Alt. tillaga i vanlig ugn, 175 grader ca 45 minuter)

Mortla de fyra pepparsorterna till såsen. Smält smör i en kastrull, häll i pepparn och låt den fräsa men en liten stund. Häll på grädde och fond, koka upp. Färga såsen brun med soja och smaka av med salt. Red med maizena till önskad konsistens och låt såsen koka ihop några minuter.

Servera med en blandsallad.

Mortla svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar och grönpeppar - används både till fläskfilén och pepparsåsen

Mandelpotatis, tar sin lilla tid att skala men är värd besväret

Fyll på grädde och mjölk så det är strax under potatiskanten. Strö riven ost ovanpå och grädda i 13 minuter, fyll sedan på med 1 dl grädde och grädda 2 minuter till. (Risk att det kokar över om man häller på allt på en gång...)

Mandelpotatisgratäng med västerbottenost - klar på 15 minuter i mikron

Helstekt fläskfilé kryddad med fyra sorters peppar



5 kommentarer:

  1. FÖrsta gången jag besöker din blogg, men hjälp vad mkt gott man hittade här :)

    SvaraRadera
  2. Denna ska jag göra idag! Tack för en livräddnings blog! "Vad ska vi äta ikväll?" Har nu ändrat till -"Ska vi fråga Camilla vad det blir för mat? Bra jobbat!

    SvaraRadera
  3. Hahaha OJ! Det var inget dåligt betyg!! :) Jätteroligt att du hittar recept här som faller dig i smaken! :)

    Mvh
    Camilla

    SvaraRadera
  4. Sorgligt! Nu när jag hittat din blogg så har du slutat! Men.....finns ju en hel del att testa innan recepten tar slut.Allt lockar!!!!

    SvaraRadera