söndag 27 februari 2011

Päronprinsesstårta

Vi är nyligen hemkomna från Skåne där vi har firat svärmor som fyllde år. Till kalaset bakade jag en variant på den klassiska Prinsesstårtan. Jag bytte ut den mellersta sockerkaksbotten mot en chokladpenslad marängbotten, fyllningen bestod av vaniljkräm blandad med grädde och päronessens. Tårtan fick gott betyg av kalasgästerna och är väl värt att testa! :-) (Päronessens beställer jag från Borgebykryddgård).


Päronprinsesstårta
12-15 bitar

Tårtbotten
4 ägg
2,5 dl socker
1 dl vatten, kokande
3 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
1 påse marsanpulver + 4,5 dl mjölk (gör enligt förpackningsanvisning!)
4 dl vispgrädde
2,5 tsk päronessens
Grön karamellfärg

Marängbotten
50 g mörk choklad

3 dl vispgrädde
Marsipanlock
Grön marsipan (jag köpte päronmarsipan)
Rosa marsipan (jag köpte jordgubbsmarsipan)
Florsocker
Mörk choklad

Vispa ägg och socker pösigt. Häll i det kokande vattnet under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dom i smeten. Vänd runt försiktigt och rör sedan smeten slät. Smörj och bröa botten på en springform (26 cm i diameter). Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, 30-40 minuter. Botten är klar när stickan är torr.

Låt botten svalna i formen 10 minuter, lossa sedan kanten och flytta över tårtbotten på ett galler där det får svalna helt. Dela sedan botten i 4 delar. Två av dessa behövs till tårtan, de andra två kan frysas in och användas vid ett senare tillfälle.

Smält 50 g mörk choklad och pensla ena sidan av marängbotten. Låt stelna.

Vispa ihop marsanpulver och mjölk till en vaniljkräm. Vispa grädden och rör ihop den med vaniljkrämen. Smaksätt med päronessens och färga fyllningen svagt grön med karamellfärg.

Lägg en sockerkaksbotten på ett tårtfat (använd den översta eller understa delen av tårtbotten och vänd den så att den hårdaste ytan kommer uppåt). Bred på hälften av fyllningen. Lägg marängbotten på fyllningen, chokladsidan ska vara nedåt. Bred på resten av fyllningen och forma tårtan mjukt rund. Lägg på en av mittenbitarna av sockerkaksbottnen. (Jag tryckte in kanterna lite i grädden mot marängbotten för att få den så jämn som möjligt).

Vispa 3 dl grädde lätt och bred det ovanpå och runtom hela tårtan i ett tunt lager. Rulla ut marsipanlocket och lägg det på tårtan. Sikta florsocker över hela locket. Smält lite choklad och ringla det över tårtan med hjälp av gaffel (snabba handrörelser så det blir tunna streck på tårtan). Rulla små kulor av röd och grön marsipan och lägg dessa på tårtfatet runt om hela tårtan för att få en snyggare kant.

Tårtbotten blir väldigt hög och räcker till 4 bottnar. Använd de två översta eller de två understa till denna tårta, frys in de andra två.

Lägg antingen den översta eller understa delen av tårtbotten på ett tårtfat. Den hårdaste ytan på tårtbotten ska vara uppåt. Bred på hälften av fyllningen.

Pensla marängbotten med smält choklad (låt stelna)

Lägg på marängbotten med chokladsidan neråt, täck med resten av fyllningen. Mest fyllning på toppen och runda av det ner mot sidorna

Lägg på en av mittenbitarna av tårtbottnen överst. Tryck in kanten i fyllningen mot marängbotten för att få en extra runda form :)

Bred ett tunt lager ovanpå och runtom hela tårtan

Lägg på marsipanlocket (skär snitt i sidorna för att den inte ska vecka sig). Dekorera tårtan genom att sikta florsocker och ringla smält choklad på tårtlocket. Rulla små kulor av grön och röd marsipan och lägg dom på tårtfatet runt om hela tårtan för att dölja den ojämna kanten. :)

Förutom Päronprinsesstårta hade jag gjort en omgång rosa rutor att kalasa på


Det här var vad som blev över av tårtan - den fikade vi upp idag innan vi åkte hem :)

5 kommentarer:

  1. Vad gott med ett lager maräng i mitten!

    SvaraRadera
  2. Sicken fin tårta! Och god! :-) Tycker även att du har fått väldigt fint här på sidan, det är lättare att läsa texten mot vit bakgrund.

    SvaraRadera
  3. Mmm, vad god den såg ut! Nu skulle jag helst vilja baka en tårta på direkten, får möjligen bli imorgon ;)

    SvaraRadera
  4. Det där lät ju underbart gott! Det får jag nog testa nästa gång det är dags för tårta!! /Johanna

    SvaraRadera
  5. Var den god. Låter otroligt gott och letat efter ett recept på päronprinsesstårta hur länge som helst, denna ska testas!! :)

    SvaraRadera