onsdag 9 december 2009

Saffranssemlor

Det här också något jag testade förra året. :) Saffransbullarna blev väldigt saftiga och goda! Lingon är egentligen inte någon favorit hos mig men uppblandat med lite grädde blev det en fräsch kombination tillsammans med saffransbullarna. Jag har inga mått på hur mycket fyllning det går åt eftersom det beror på hur många semlor som ska göras. ;)


Saffranssemlor
Släta saffransbullar
12 st

75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 g saffran (+ 1 sockerbit)
125 g Kesella lätt
1 ägg
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
8-9 dl vetemjöl special

Ägg till pensling

Till semlorna
Mandelmassa
Mjölk
Vispgrädde
Lingonsylt

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel och rör ner i degspadet. Tillsätt kesella, ägg, socker, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dempå en bakpapperklädd plåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen på 200 grader, 10-12 minuter.

Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur ett hål i mitten av varje bulle med hjälp av en gaffel. Riv mandelmassa och rör ihop det med inkråmet från bullarna, häll i lite mjölk för att få en lösare konsistens. Fördela fyllningen i bullarna igen. Vispa grädden lätt och rör ner några matskedar lingonsylt. Klicka ut grädden på bullarna, lägg på locket och pudra över florsocker före servering.

Släta saffransbullar

Gröp ur bullarna, blanda inkråmet med mandelmassa och lite mjölk och lägg tillbaka fyllningen. Vispa upp grädden lätt och rör ner någon matsked lingonsylt och lägg det ovanpå bullarna. Pudra florsocker på locken före servering

2 kommentarer:

  1. Åå detta ser ju riktigt gott ut! Vilken bra idé att ändra lite i smakkombinationerna :)

    SvaraRadera
  2. Men, vilken sida! Ljuvligt. Tomtefudge, semlorna osv osv allt åker upp på min att göra lista!

    Underbart!

    Vera

    SvaraRadera