torsdag 10 december 2009

Lingoncheesecake

Ännu ett nytt recept som jag inte blev helt nöjd med. En ugnsbakad cheesecake smaksatt med rårörda lingon och lingondricka. Konstistensen på både cheesecaken och bottnen blev bra men jag tyckte inte att den smakade så mycket. Jag fick bara tag på utspädd (drickfärdig) lingondricka - men enligt grundreceptet ska det vara koncentrerad dricka. Detta borde göra ganska mycket för smaken så det är väl värt att prova!


Lingoncheesecake
Botten
200 g digestivekex
100 g smör
1 msk kanel
1 msk socker

Fyllning
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche, 34%
3 ägg
½ dl florsocker
2 dl rårörd lingonsylt
1 dl koncentrerad lingondricka

Toppning
3 dl crème fraiche, 34%
1/2 dl florsocker

Krossa digestivekexen i en mortel eller matberedare. Smält smöret, häll det över smulorna och rör samman till en smulig massa. Strö ut jämnt i en liten långpanna, ca 18x25 cm. Ställ kallt att vila i ca 20 minuter.

Rör samman färskost och crème fraich till fyllningen. Tillsätt ägg och socker och rör smeten slät. Vänd ner lingonsylt och lingondricka. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 45 min eller tills fyllningen har stannat.

Rör ihop crème fraiche och florsocker. Låt cheesecaken svalna och bred ut toppingen på ytan. Ställ in den att kallna helt i kylen.

Vid servering kan man garnera med lingon och sikta över lite florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar