måndag 21 december 2009

Pannacotta med kryddig äppelkompott

En len vaniljpannacotta med en äppelkompott smaksatt med stjärnanis, kanel och kardemumma. Jag gillar denna pannacottan, gräddfilen gör att den känns fräsch utan att den bli syrlig. Den är som godast att äta medan äppelkompotten är ljummen - det blir en bra brytning mot den kalla panncottan! Receptet kommer från Arla.


Pannacotta med kryddig äppelkompott

4 port

Pannacottta
1 1/2 gelatinblad
1 vaniljstång
1 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
3 dl gräddfil

Äppelkompott
2 äpplen
1/2 dl socker
1/2 dl vatten
1 stjärnanis
1 kanelstång
1/2 tsk stött kardemumma

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, socker och vaniljfrön. Ta kastrullen från värmen. Rör ner gelatinet i grädden så att det smälter. Blanda ner gräddfilen. Häll upp i glas och låt stå i kyl minst 4 timmar.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vatten och kryddor (tänk på att socker blir väldigt varmt när det smälter, så när man tillsätter vattnet fräser det till rejält!) Lägg i äppelklyftorna och koka på svag värme 5-10 min. Låt det svalna.

Lägg äppelklyftorna på pannacottan och strö ev. över rostade mandelspån vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar