söndag 6 december 2009

Saffransgifflar med mandelmassa

Gjorde min egen variant av saffransgifflar efter att ha provsmakat Gilles. Saffran och mandelmassa passar som många redan vet väldigt bra ihop! Mitt första provbak blev ganska bra. Smaken är kanon, men jag får försöka rätta till skönhetsfelen till nästa gång ;). Möjligtvis blev de lite väl stora och en del välte under gräddningen. Ska nog testa att dela degen i 3 eller kanske 4 delar nästa gång för att få de lite stabilare (tunnare). Å andra sidan vill jag inte att de blir fööör små heller... :)


Saffransgifflar med mandelmassa
30-35 st

Saffransdeg
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
3 pkt saffran (+ 1 sockerbit)
250 g kesella lätt (1%)
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
16-18 dl vetemjöl

Fyllning
150 g mandelmassa
100 g smör

Ägg till pensling

Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en degbunke, häll på lite av mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Stöt saffranen tillsammans med en sockerbit i en mortel. Tillsätt kesella, socker, salt, saffran och resten av degvätskan och rör om. Arbeta in mjölet och knåda degen i 5-10 minuter. Degen ska vara lätt kladdig men ändå arbetsbar. Jäs under bakduk i 40 minuter.

Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet. Rör ihop rumsvarmt smör med mandelmassan tills det blir en slät smet.

Knåda ihop degen igen och dela den i två delar. Kavla ut varje del tills den är ca 40x50 cm. Bred på mandelmassan och rulla ihop degen till en rulle. Platta till den tills den är ca 3 cm hög. Skär 3 cm breda skivor och lägg dessa med skarven nedåt på en bakpapperklädd plåt. Jäs under bakduk i 30 minuter.

Pensla med ägg och grädda i 250 grader, 6-8 minuter.

Före jäsning

En del gifflar välte under gräddningen men de var lika goda för det :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar