torsdag 3 december 2009

Pepparkakor

Mmm.. tycker nog att jag har hittat ganska rätt bland pepparkaksrecepten nu! :) Nyheten för i år är att jag tillsatte kardemumma för att få lite kryddigare pepparkakor även om jag för den delen inte snålar med övriga kryddor heller. Vet ni hur lätt det är att göra egen deg? Smält det som smältas kan, häll detta över socker samt kryddor och rör sedan i mjölet. Tadaa!

Ett tips - var inte alltför försiktig med mjöl under utkavlingen. Degen är väldigt lättarbetad bara man vänder den några gånger och mjölar bakbordet under tiden man kavlar ut degen.

Tips nummer två är att kyla ner plåtarna mellan gräddningarna. Ställ dom gärna utomhus några minuter om möjlighet finns. Risken är att pepparkakorna blir bubbliga om plåten är för varm från början.

Äh vi kör ett tredje tips också!!! 1-X-2 ni vet! Hmm.. vad skulle jag säga för viktigt nu? Jo! Tips nummer tre - försök se till att ha ungefär lika stora pepparkakor på en plåt för att pepparkakorna ska bli klara samtidigt.


Pepparkakor
250 gram smör
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
3 dl strösocker
1 dl farinsocker
2,5 msk malen kanel
1,5 msk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
1 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl

Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull. Ta av från plattan och häll i vattnet. Blanda strösockret tillsammans med kryddorna och bikarbonat i en rejäl bunke. Slå på smörblandningen och rör om. Rör ner vetemjölet. Ser degen för lös ut är det rätt! Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten (eller längre, hållbarheten är ett par veckor)

Ta bara fram så mycket degbit du kan kavla ut på en gång, resten får vara kvar i kylen. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord - vänd några gånger under utkavlingen. Tryck ut pepparkakor, lägg på smörad plåt och grädda i 200 grader ca 4-5 min.

Vi börjar med det viktigaste av allt - provsmaka alltid minst 5 skedar deg innan du börjar arbeta! Så här såg den ut innan jag gav mig på den

Kavla ut på mjölat bakbord och tryck ut så många pepparkakor du kan

Tycker det är kul med lite olika pepparkaksformar. Iallafall ändå tills det är dags att torka av dom och försöka få ner dom i burken igen...

Grädda i 4-5 minuter beroende på hur stora pepparkakorna och hur tunn degen är

MC-kortege

De e ju för söta! Chubby chase i mitten och hans polare!

Vi komma vi komma från pepparkakeland... yeah right!!

3 kommentarer:

  1. Haha! Härliga figurer längst ner ;)

    Måste säga att jag inte hade en tanke i år på att baka pepparkakor.. barnen börjar bli så stora. Men nu blev jag riktigt sugen.. oj vad goda dom ser ut att vara :)

    SvaraRadera
  2. Måste göra egen pepparkaksdeg någon dag, tack för alla bra tips!

    Du har väl inte missat Bagerskans julkalender? Fylld med recept, tävlingar och julpyssel...
    www.bagerskan.se

    Kram Karin

    SvaraRadera
  3. Jättefina pepparkakor! Jag håller med dig om att man måste prova minst 5 teskedar. Faktum är att jag aldrig slutar prova. När jag gjorde årets pepparkaksdeg slutade kvällen med att jag låg och kved av självförvållade smärtor som faktiskt inte orsakades av alkhohol. Nästa år ska jag försöka äta mindre deg....

    SvaraRadera