tisdag 29 december 2009

Fryst jordnötstårta med kolasås

God fortsättning på er! Själv sitter jag och grubblar på vad jag ska hitta på för gott till nyår. Under tiden kan jag tipsa er om en väldans god efterrätt som påminner om Snickers! En tårta med en jordnötsbotten (som mandelbotten fast med jordnötter istället för mandel) och en glass smaksatt med jordnötssmör. Hit går det utmärkt att förbereda! Innan servering tar man ut tårtan från frysen och koka ihop en kolasås på 10 minuter. Flytta över tårtan till ett serveringsfat, häll kolan över glasstårtan och ringla över smält, mörk choklad och jordnötter. Receptet kommer från ICA.


Fryst jordnötstårta med kolasås

Botten
100 g jordnötter (jag använde salta)
3 äggvitor
1 1/2 dl socker

Fyllning
3 äggulor
1 dl florsocker
1 dl jordnötssmör
2 dl vispgrädde

Kolasås
1 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker

Garnering
40 g mörk choklad
Jordnötter

Mal jordnötterna i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett fast skum, vänd i socker och nötter. Häll smeten i en smord rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i 150°C, ca 35 min. Låt kallna i formen.

Vispa äggulor och florsocker pösigt. Rör ner jordnötssmöret. Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner den i äggsmeten. Häll smeten i formen. Frys i ca 4 timmar.

Ta ut formen från frysen samtidigt som du börjar göra kolasåsen.

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och låt det koka i 10 minuter. Rör ner smör och vaniljsocker.

Lossa tårtan från formen och lägg den på ett serveringsfat. Häll den varma kolasåsen över. Smält chokladen i en plastpåse i mikrovågsugnen, klipp ett litet hål i ena hörnet av påsen och ringla chokladen över tårtan. Strö över jordnötterna.

1 kommentar:

  1. Ååå tack för tipset:)ser SUPER GOTT UT:)Så detta recept tar jag gärna med mej;)ha en trevligt slut på 2009:)

    SvaraRadera