söndag 28 mars 2010

Bröllopstårta - Choklad- och passionsfruktsmoussetårta

För första gången har jag nu bakat tårtor till ett bröllop! Brudparet hade tema chokladbrunt och crèmefärgat och ville ha en tårta som färgmässigt passade till detta. De hade sett chokladmoussetårtan jag gjort tidigare och efter ett smakprov ville de ha denna och gärna ett lager till med en fruktig mousse. Passionsfrukttårta med chokladbotten har jag också gjort tidgare och vet att den moussen passar mycket bra ihop med choklad. En kombination av dessa tårtor blev alltså bröllopstårtan Choklad- och passionsfruktsmoussetårta! Till 55 gäster, varav ca 20 barn gjordes tre tårtor.


Choklad- och passionsfruktsmoussetårta
15-20 bitar

Botten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Passionsfruktsmousse
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vanlijsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gelétäcke
3 passionsfrukter
2 dl utspädd tropisk juice
3 gelatinblad

Garnering
Passionsfrukt
Hallon
Citronmeliss
Ev chokladstänger

Botten
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.

Mörk chokladmousse
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Kläm fast overheadfilm i springformen för att förhöja kanten på formen (dela två OH-papper på mitten, tejpa ihop tre delar till en långsmal remsa och kläm fast den mellan tårtbotten och springkantsformen. OH-papper finns t.ex att köpa i bokaffärer och på Mediamarkt). Fördela moussen över den svala tårtbotten i ett jämntjockt lager. Ställ in i kylen.

Mjölkchokladmousse
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek), rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan, ställ kallt igen.

Passionsfruktsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa gulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Ställ in i kylen igen.

Gelétäcke
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Späd den koncentrerade juicen något starkare än vad som står på förpackningen (jag brukar späda 1+3 istället för 1+4) Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på efter ca 20-30 min).

Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering. (Det går bra att göra den ett par dagar före också)


27 kommentarer:

  1. Vilken ära att få baka bröllopstårtor! De ser verkligen superläckra ut =)

    SvaraRadera
  2. Åhh himmel vad läcker den såg ut :)
    Den stora drömmen är juh att få göra en riktigt stor och härlig bröllopstårta :)

    SvaraRadera
  3. Så vackra bröllopstårtor! De måste nog ha varit väldigt goda också. :-)

    SvaraRadera
  4. Så vackert, och verkligen tårtor värdiga ett bröllop! :)

    SvaraRadera
  5. Sicka snygga tårtor! Och läckert brudpar! Jaaa vårt bröllop ska ju ha färgtema lila-grönt-vitt... Kan du hitta på nåt tro? =)

    SvaraRadera
  6. Åh så GOD den ser ut!!!
    Men..hur många kalorier kan det vara i en bit? 1500? *s*
    Men det kan det vara värt!!

    SvaraRadera
  7. De blev ju helt otroligt fina, måste vara en riktig dröm att få göra en bröllopstårta, vilken ära :)

    Har en tävling på min blogg just nu där du kan tävla om en kakbok förresten.

    Ha en jättefin dag!

    SvaraRadera
  8. Vilken jättefin bröllopstårta! Jag hade varit överlycklig över att få sådan tårta på mitt bröllop! Tårtan ser ut som en av de där dyra lyxiga tårtorna man ser på NK!

    SvaraRadera
  9. Sååå fina! Det receptet bokmärks direkt!

    SvaraRadera
  10. Jätte vacker tårta, härlig färgkombination!

    SvaraRadera
  11. Superfin och ser så god ut! Vilka fina recept du har, superinspirerande för mig!

    SvaraRadera
  12. Kanonfin tårta. Undrar lite över fyllningen. När man vänder ner grädden i äggsmeten. Blir blandningen klumpig? Min blev det och jag funderar på om jag gjort fel någonstans?

    SvaraRadera
  13. Tack alla för era kommenterar! Så kul att ni tycker tårtorna blev bra! :)

    Budda - gäller det alla fyllningar eller var det bara någon av dom som blev så? Jag har fått klumpar i passionsmoussefyllningen några gånger, men det har berott på att äggsmeten hann bli lite för kall innan grädden vändes ner. När äggsmeten svalnar börjar gelatinet stelna och då blir det klumpar när man vänder ner grädden. Kanske kan du ha råkat ut för samma sak?

    Mvh Camilla

    SvaraRadera
  14. Jättevackra tårtor! Jag tänkte baka dem till ett bröllop i september och undrar om det fungerar bra att 4/5-dubbla satserna? Och hur har du gjort när du tagit loss tårtorna ur formen? Har det fungerat att ha kvar springformarna + OH-bladen till strax före serveringen och kan du tipsa om hur man enkelt får lös bottendelen ur formen? Många undringar! Hälsar Åsa

    SvaraRadera
  15. Hej anonym och ursäkta sent svar!!

    Jättekul att du och brudparet vill ha denna tårta - den är mäktigt men god. ;-)

    Jag har inte testat att dubbla satserna men det borde fungera tycker jag. Tänkte du göra en större tårta (diameter?)?

    Ja jag hade kvar tårtorna i springformarna med OH-bladen tills strax före serverinen. Det är dessutom det bästa sättet att transportera tårtorna på!

    Jag lossar alltid bottnen efter den har kallnat men innan jag häller på första moussen. Brukar använda en tunn styv stekspade eller en palett (ser ut som pannkaksstekspade som är lång och smal). Efter att jag lossat bottnen så diskar jag ur formen och lägger tillbaka bottnen igen. Av de tårtorna jag har gjort har jag inte haft problem att sedan flytta över dom till ett tårtfat. De blir väldigt stabila så man behöver inte vara jätteförsiktig under överflyttningen.

    Lycka till och hör av dig igen om du har fler frågor!!

    Mvh Camilla

    SvaraRadera
  16. Hej!

    Tack för dina fina recept! Hoppas det är ok att jag kopierat ditt recept i min blogg och länkat till dig!
    http://susie-i-koket.blogspot.com/2011/01/passionsfrukts-och-chokladtarta.html

    SvaraRadera
  17. Ser så gott ut, bakar den i detta nu! Ser fram emot provsmakningen!!

    SvaraRadera
  18. Ska ge mig på o baka denna till min mormor och morfars 50 års bröllops fest, hoppas jag lyckas göra den lika fin som din=)

    SvaraRadera
  19. Men gud så gott. Ser riktigt smarrigt ut.

    SvaraRadera
  20. Vilka fina tårtor! Ser jätte gott ut=). Får man fråga var du fått tag på de chokladpinnarna som du dekorerat med?

    SvaraRadera
  21. Chokladpinnarna lyckades jag köpa i en matbutik som gör egna tårtor, men dom fick tydligen inte sälja enbart chokladpinnarna så jag hade bara tur som kunde köpa en gång där (eftersom en av de anställda redan sagt att det gick bra att handla). Jag vet tyvärr inte var man kan få tag på dom annars!

    SvaraRadera
  22. Aha, vad typiskt, har letat efter något ställe att köpa dessa pinnar överallt, tycker de borde sälja dem i nätbutiker som säljer tårttillbehör, men nej. Tack ändå=).

    SvaraRadera
  23. hej :) den tårtan ser helt fantastisk ut. Tänkte prova på att göra den när släkten kommer på kalas snart. Tänkte bara höra, i den mörka chokladmoussen är det mer vätska och färre gelatinblad än i mjölkchokladmoussen, är det för att den blir hårdare av någon anledning ändå eller ska det vara tvärtom? Jag tänker att den mörka moussen innehåller ju 3 dl grädde medan mjölkchokladen innehåller 2 dl..

    SvaraRadera
  24. Hej!

    Vad roligt att du ska testa att göra tårtan!

    Jodå, mängderna stämmer i receptet. Det ska vara mindre vätska och fler gelatinblad i den ljusa moussen jämfört med den mörka. Som jag har förstått det så binder den ljusa chokladen mindre mängd vätska än mörk choklad. Det blir som du säger - den mörkare blir hårdare om man använder lika mycket väska och gelatin i båda mousserna.

    Lycka till med tårtbaket! :-)

    SvaraRadera
  25. Denna tårtan har jag också gjort, och den är SUPERGOD!!!

    SvaraRadera
  26. Säkert hur god som helst!

    Har nyligen startat ett bakforum för oss som älskar att baka. Kika gärna in där!

    Ha det bra! /Sofia Sockersött

    SvaraRadera
  27. Jag gjorde den här underbara tårta tårta igår, fantastiskt god och vacker! Jag länkade till dig i min blogg, hoppas det var ok?!

    SvaraRadera