lördag 10 december 2011

Saffranstryffel

Var först lite skeptisk till dessa, saffran är en väldigt speciell krydda och jag tycker inte om när det tar över smaken för mycket (undantaget saffransbullar och saffranskaka). Men faktiskt - jag får nog sålla in dessa till undantaget också. ;-) De var riktigt goda, visst är det mycket och tydlig saffranssmak men jag tycker det gör sig bra här. Sambon däremot tyckte inte att det var någon höjdare just på grund av att det smakade (för) mycket saffran... Smaken e som baken... :-)



Saffranstryffel
15-20 st

3/4 dl vispgrädde
1/2 kuvert saffran (=0,25 g)
200 g vit choklad
25 g smör
1/2 tsk cognac (går bra att utesluta, jag gjorde det...)

Florsocker

Koka upp grädde och saffran, dra sedan kastrullen från värmen. Finhacka chokladen och rör ner den i den varma grädden. Klicka i smör och häll i cognac och rör försiktigt tills tryffelsmeten är helt slät. Låt stelna i kylskåpet ca 2-3 timmar.

Ta upp en klick tryffel och rulla till en kula, låt stelna på en tallrik några minuter (i rumstemperatur) Rulla kulorna i florsocker och lägg dom på en bakpappersklädd tallrik. Förvaras i kylen.


2 kommentarer:

  1. Så gott och roligt med saffran i :)

    SvaraRadera
  2. Hittade din blogg av en händelse och du har ju recept på massor av smaskigt! Den här saffranstryffeln gjorde jag förra julen och den var ju supersmarrig. Jag hade Xante, päron konjak i den och det blev riktig gott.

    / Madde

    SvaraRadera