måndag 5 december 2011

Stekt fläsk med löksås

Tidigare i år, när jag var jobbade några dagar i sträck i Karlskrona, passade jag på att träffa och sova över hos min barndomskompis som bor där. Hon bjöd på äkta husmanskost i form av fantastiskt gott stekt fläsk med löksås. Receptet, som jag själv testade i höstas, kommer från Per Moberg och kan varmt rekomenderas!


Stektfläsk med löksås
4 pers

1 kg rimmat stekfläsk

Löksås
4 gula lök, stora
3 msk mjöl
2 dl mjölk
5 dl vispgrädde
1 nypa socker

Skala och hacka löken, stek den mjuk i en rejäl klick smör (den ska inte få färg utan bara börja mjukna) Pudra över mjölet och rör om med en slev tills det blivit en slät massa. Häll i mjölken och rör om tills mjölet har löst sig, häll sedan på grädden. Låt såsen sjuda i 10-15 minuter. Krydda med salt efter smak och en nypa socker.


Stek fläsket knaprigt under tiden. Spara lite av fettet från pannan och rör ner i såsen som en smakförhöjare. Servera med kokt potatis och lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar