fredag 30 december 2011

Kanadensiska chokladbars

En av årets julklappar var boken 1001 cupcakes, kakor och andra förföriska frestelser. Jag satt och bläddrade i den i mellandagarna och bestämde mig för att testa det här receptet. I boken heter det Kanadensiska namaimobitar men det är alldeldes för krångligt att uttala så jag kallar dom chokladbars istället! (dessutom bytte jag ut makademianötter mot valnötter). De är mäktiga men goda! Jag gjorde först 16 st avlånga bars men insåg efter provsmakning att det räcker gott med halva storleken så 32 bitar är en mer rimlig mängd.


Kanadensiska chokladbars
16-32 st

Botten
200 g digestivekex
2,5 dl kokosflingor
70 g valnötter (alt. makademianötter)
100 g smör
4 msk kakao
1/2 dl socker
1 stort ägg

Fyllning
75 g smör
5 dl florsocker
2 msk mjölk

Chokladtopping
25 g smör
200 g mörk choklad, 70%


Mixa digestivekexen till fina smulor. Hacka nötterna och blanda dom med kexen och kokosflingorna.

Värm smör, socker, kakao och ägg i en skål över ett vattenbad (vattnet i kastrullen ska bara sjuda) Vispa blandningen tills den tjocknar något, ta sedan bort skålen från värmen.

Rör ner kexblandningen i chokladsmeten. Häll smeten i en smord form, ca 20x20 cm, tryck ut den med baksidan av en sked. Ställ in formen i kylskåp i 1 timme.

Vispa smöret till fyllningen krämigt i en stor skål. Sikta ner florsocker, tillsätt mjölk och vispa till en slät kräm. Bred ut krämen över botten och ställ in i kylen medan du gör chokladtoppingen.

Smält smör och hackad choklad i en skål över ett vattenbad. Ta bort från värmen och rör om tills chokladen är slät. Låt chokladen svalna fem minuter, häll den sedan över fyllningen och bred ut den jämnt.

Kyl kakan i kylskåp i minst 3 timmar. Ta upp den ur formen och skär i 16 eller 32 bitar med en varm, vass kniv. Förvaras kallt.



7 kommentarer:

  1. Oj, vad snygga! Säkert dundergoda också! Gott slut och gott nytt!

    SvaraRadera
  2. Hej Camilla, ramlade in på din blogg när jag sökte på filmjölkslimpa. Mycket gott du bjuder på så jag får nog titta in då och då. För min del är det mest trädgård på bloggen men en och annan god rätt ramlar ju ner då och då.
    Gott nytt år!
    Inger/Blomkärringen

    SvaraRadera
  3. Mmmm såg goda ut.
    Gott Nytt År!
    //V

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Jag tänkte att jag skulle baka dessa ikväll då jag själv kolade i boken igår kväll. Bestämde mig namaimobitar :)
    Det jag tänkte fråga dig är, om du vet om det går att frysa dessa kakor? Har du testat?

    Hoppas på att du kan svara på min fråga, så att man vet om man ska baka eller inte. Vill gärna frysa in de.

    / Sabina

    SvaraRadera
  5. Hej Sabina!

    Min omgång tog slut innan jag hann frysa in några men jag kan inte se någon anledning till att det inte ska gå. Den innehåller inga saker som inte tål frysning. Så baka på du!! :-)

    Vänliga hälsningar
    Camilla //Mingodasida

    SvaraRadera