fredag 29 juli 2011

Tysk citronkaka

En liten specialare kallad tysk citronkaka. Receptet hittade jag på matklubben så om det är en vanlig kaka i Tyskland eller inte vågar jag inte svara på. Specialaren berstår av att man, efter att kakan är färdiggräddad, sticker hål i den med en provsticka och häller i citronsaft blandat med florsocker. Det ger mycket citronsmak åt kakan och allra bäst gör den sig efter en natt i kylen.


Tysk citronkaka
175 g margarin

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Riven skal från en halv citron

Saften från en citron
2 dl florsocker

Smörj och bröa en liten springform (ca 22 cm i diameter).

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i ägg- och sockersmeten. Rör ner rivet citronskal. Häll i smöret och rör om tills smeten är helt slät.


Häll smeten i springformen, grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40-50 minuter. Känn efter med provsticka.


Pressa saften ur citronen och blanda med florsocker (späd ev. med vatten om det blir tjockt). Tillsätt en droppe gul karamellfärg om du vill.

När kakan är klar, flytta över den till en tallrik (eller serveringsfat). Gör små hål med t.ex. en provsticka (stick ner till botten och "rita en liten cirkel" med stickan för att göra hålet något större). Häll över all citron- och florsockerblanding och låt det sjunka ner i hålen. Ställ in i kylen för stelning.







6 kommentarer:

  1. Har en fråga för 10 000kr. :) Nåja, kanske inte, men jag vet inte vem jag ska fråga. Jag ska göra tårta i helgen och jag tänkte eventuellt pynta den med silverkulor. Nu undrar jag hur fäster man silverkulorna i marsipanen? Smält socker? Vore tacksam för svar! :)

    SvaraRadera
  2. Hej Arletta!

    Hade gärna vunnit 10000 kr men tårtdekoration är inte min starka sida. ;-) Däremot sökte jag lite på nätet och hittade detta tipset...

    FRÅGA: Vill göra en tårta där man fäster silverkulor på sidan av tårtan. Hur gör man?

    SVAR: Vatten. Tryck in ett litet hål i quiltkrysset, pensla med lite vatten (ska bara fuktas!) och tryck sedan dit kulan. (Hålet kan göras mha baksidan på penseln)

    Andra tips är att använda vispad äggvita eller ätbart lim (kan tydligen göras själv med äggvitepulver och vatten också)

    Lycka till! :-)
    /Camilla

    SvaraRadera
  3. Kan tänka mig att kakan är väldigt god och syrlig!

    SvaraRadera
  4. Låter himla gott med all citronsmak

    SvaraRadera
  5. Hej! Tack för ditt svar! Jasså vatten? Det kunde jag aldrig lista ut. Det var för enkelt. :) Då googlar du bättre för jag kunde inte hitta svaret. Det gäller kanske att ställa de rätta frågorna? ;) Jag tog det säkra före det osäkra och tog en droppe kristyr. Det blev väl inte så jättesnyggt om man ska vara petig men de satt som berget och tårtan blev faktiskt riktigt fin.

    SvaraRadera
  6. Nej vad gott det låter med lite extra citronsmak på kakan! Jag är svag för citron i bakverk så det här är nog helt klart något för mig =D

    SvaraRadera