måndag 4 juli 2011

Cornflakespanerad kyckling med ris och currysås

Cornflakes är krispigt. Kycklingbitar panerade i mjöl, ägg och krossade cornflakes får en riktigt god, krispig yta. Här serverade med ris och en dessvärre misslyckad currysås till. En currysås gjord på lök och äpple behöver koka längre än vad jag hade tid med igår (jag fuskade och kortare koktiden en del jämfört med vad som står i receptet nedan, jag hade en något för stor lök och bananen var inte tillräckligt mogen) Så jag är inte helt nöjd även om sambon tyckte såsen var bra. För att behålla sin kripighet bör kycklingbitarna serveras med en gång, en natt i kylen gör paneringen mjuk.

Cornflakespanerad kyckling med ris och currysås

Cornflakeskyckling
500 g kycklingfilé
Salt
Citronpeppar
Vetemjöl
1-2 ägg
6-7 dl cornflakes

Currysås
1/2-1 gul lök
1 äpple, Granny Smith
1 msk curry
1 banan (mogen!)
5 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
Salt
Maizena

Krossa cornflakes i en mortel eller lägg dom i en påse och banka/tryck sönder dom (ska bli ganska små bitar men inte totalt söndermalt). Häll mjöl, lätt uppvispat ägg och cornflakes i varsin skål.

Dela kycklingfilérna i mindre bitar, krydda med salt och citronpeppar. Dubbelpanera kycklingen genom att först vända bitarna i mjöl, doppa sedan i uppvispat ägg och vänd dom till sist i cornflakes (tryck till ordentligt så de fastnar). Stek bitarna gyllene i smör.

Hacka lök och äpple i mindre bitar, stek dom mjuka i några matskedar smör. Skiva en mogen banan, häll ner i grytan, krydda med curry och låt allt steka i mer smör några minuter till. Häll på vatten och kycklingfond och koka i 10 minuter. Mixa såsen slät med en stavmixer (håll handduk över så det inte skvätter på dig!). Sätt tillbaka grytan på spisen, smaka av med ganska mycket salt och ev. mer curry. Red av såsen med maizena, koka i fem minuter till önskad konsistens.

Serveras med ris och gurka.


Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, krydda med salt och citronpeppar. Doppa bitarna i mjöl, sedan uppvispat ägg och till sist krossad cornflakes. Stek bitarna gyllene i smör.

1 kommentar: