fredag 1 juli 2011

Mjuk chokladkaka

Chokladkaka, kraterkaka ... kär kaka har många namn. Nu var ju tanken att detta skulle bli en sån där vanliga chokladkaka som alla andra bakar - jag tog bara ut den ur ugnen aningens tidigare eftersom jag ville ha en riktigt saftig chokladkaka, en sån som inte alla andra bakar. Min briljanta plan spolierades lika fort som jag satte ner kakan på köksbänken. Kakan började sjunka ihop i mitten men jag räddade den genom att låta den gå fem minuter till i ugnen. Trodde jag. Efter fem minuter tog jag bara ut den, satte den på köksbänken och gick iväg och donade med annat. En halvtimme senare var jag tillbaka igen och möttes då av den fasanfulla kraterkakan! Ett gigantiskt hål hade bildats i mitten av kakan. Saftig - jo jag tackar! Det såg ut som en oversized chokladfondant, lite festligt i och för sig då jag aldrig lyckats göra en sådan trots att jag ansträngt mig en gång. Men nu var det inte en chokladfondant utan en helt vanlig chokladkaka jag skulle baka. Så tråkigt när jag nu trotsat sommarvärmen och ställt mig i köket för att baka så ska sluta med att hela skapelsen åker i soporna. Jag gick en kvällspromenad under tiden som kakan fick stå på köksbänken och kallna. Väl hemma igen tyckte jag det var synd ifall jag åtminstone inte provskar en bit för att se hur pass färdigbakad kanten var. Och faktiskt - det var den. Den var inte bara färdigbakt utan den var sådär lagom mjuk och saftig som jag tänkt mig att hela kakan skulle bli. Kakan slipper alltså åka i soporna. Det degiga mittenskrapet har jag redan tagit hand om och ja, helt rätt - det återfinns numera i min mage, min högst privata soptunna som brukar ställa upp i dessa svåra stunder. Resten av kakan får följa med till jobbet imorgon...

Mjuk chokladkaka

4 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl socker
125 g smör
4 ägg
2 dl gräddfil

Blanda alla torra ingredienser i en matberedare/mixer. Tärna ner smöret och mixa tills det har finfördelat sig. Vispa upp äggen lätt och blanda med gräddfilen, häll ner i mixern och kör tills det är en slät smet.

Smörj och bröa en form på 22 cm. Häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 60minuter. Känn efter med en provsticka när kakan är klar! (jag körde 55 minuter men med en större form eller längre gräddningstid så slipper ni baka en kraterkaka..)

Som synes skulle det blivit en hel rund och fin chokladkaka...

Det bidde en kraterkaka! Stoort hål i mitten som inte alls var planerat. Nu löste det sig ju rätt bra ändå men grädda gärna kakan tills en är färdig så slipper ni få en sån här stackare!

3 kommentarer:

  1. Den ser väldigt god ut och jag gillar den så där kladdig :)

    SvaraRadera
  2. Åh ser gott ut! ska testas i helgen! Ha en go helg!

    SvaraRadera
  3. Mycket got:-) saftig, hade den i ugnen 50 minuter

    SvaraRadera