måndag 25 juli 2011

Rågsiktsbröd med morötter

Svärmor har precis varit på besök hos oss i några dagar och första morgonen hon var här hade vi inget bröd hemma. Jag var ledig och gick därför upp lite tidigare än de andra och rörde ihop en filmjölkslimpa... för visst är det gott att få nybakat bröd till frukost... ;-)




Rågsiktsbröd med morötter

7 dl rågsikt
2 dl vetekli
1 dl linfrö
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 msk kummin
1/2 msk anis
2-3 morötter
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, riv morötterna fint och vänd ner dom. Häll i filmjölk och sirap och rör om tills det blir en kladdig deg.

Smörj en brödform, häll i degen. Grädda i 175 grader ca 60 minuter.

5 kommentarer:

  1. Hej! Tack för en bra blogg med mycket inspiration :)

    Hur mycket morötter ska det vara i detta receptet? Måste testa någon dag!

    Glad sommar! (det som är kvar av den)

    SvaraRadera
  2. Brukar också göra filmjölkslimpa ibland, perfekt när man vill ha ett snabbakande bröd

    SvaraRadera
  3. Ja visst är det så gott med nybakat bröd till frukosten. Speciellt när det är hembakat :-)

    / Jenny

    SvaraRadera
  4. Morötter, men hur många??

    SvaraRadera
  5. Tack för påminnelserna, jag glömde ju skriva hur mycket morötter jag använde! :)
    Jag tog 3 små morötter den här gången (alt 2 större). Vet att de vägde 80 g sammanlagt men såå noga är det inte - recept på filmjölksbröd är väldigt tacksamma eftersom det är lätt att variera och anpassa till ens eget skafferi.

    Mvh Camilla

    SvaraRadera