söndag 1 november 2009

Apelsinmousse

En len apelsinmousse baserad på vit choklad, serverad med jordgubbar och passionsfrukt. Det var bra konsistens på moussen men jag tyckte att det var på gränsen till att vara för stark apelsinsmak. Här användes skalet av en hel apelsin, för att få en mildare smak räcker det med skal från en halv apelsin.


Apelsinmousse med vitchoklad
4 port

Mousse
100 g vit choklad
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk socker
2 gelantinblad
1 apelsin (skalet + 2 msk pressad apelsinsaft)

Garnering
2 passionsfrukter
Jordgubbar eller andra bär

Smält chokladen i en kastrull på svag värme tillsammans med 1/2 dl av vispgrädden.

Vispa äggulor och socker luftigt. Rör ner rivet apelsinskal.

Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur gelantinbladen och smält dem med apelsinsaften på svag värme. Vispa ner gelantinet i äggsmeten och rör sedan ner chokladblandningen.

Vispa den sparade grädden löst och vänd försiktigt ner den i moussen. Fördela i 4 glas och ställ kallt ett par timmar.

Garnera varje glas med halverade jordgubbar och saft plus kärnor från en halv passionsfrukt. (Finns inte jordgubbar kan de bytas ut mot andra bär). Låt gärna moussen stå i rumstemperatur en halvtimme före servering...

5 kommentarer:

  1. Åh herre jösses vad mycket gott jag hittade här!!! Kan jag få låna några bilder & recept av dig till ett handgjort (scrappat) recepthäfte till en väns julklapp? Tänkte ge henne en samling kakrecept med juliga smaker. . Länkar naturligtvis tillbaka hit när jag bloggar om det isf.
    MVH
    Camilla/Mill@n

    SvaraRadera
  2. Mums! Kan tänka mig det där är syrligt & gott!

    SvaraRadera
  3. Mmm apelsinmousse låter ju riktigt spännande!

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Vill bara tala om att jag har provat din SM-vinnande kladdkaka flera gånger nu och jag blir lika lycklig varje gång! Den är ju helt underbar!
    Nästa gång tror jag att jag ska prova med lite apelsinskal också för att göra den ännu juligare.

    //Tessan

    SvaraRadera