tisdag 10 november 2009

Saftig smörgåstårta med tonfisk

Den här smörgåstårtan gjorde jag till far i helgen! Den är enkel att göra på så sätt att det är samma fyllning på alla lager. Men... det blir m y c k e t fyllning så det var inte utan att jag stod och muttrade en del under hopsättningen. Förutom att fyllningen hamnade där den skulle så rann den även ut på brickan och var halvägs upp till mina armbågar innan jag var klar. Det hade förmodligen varit lättare med landgångsbröd istället för formfranska eftersom de sistnämnda gärna vill glida isär efter ett tag. Plastfolien är ens bästa vän i dessa lägen, så med en tajt inlindning slapp smörgåstårtan se fullständigt vanskapt ut dagen efter. Smaken? God och saftig - precis som en smörgåstårta ska vara!


Smörgåstårta med tonfisk
10 pers

48 bröd formfranska (eller motsvarande mängd landgångsbröd)
1 stor burk majonnäs
4 dl lätt crème fraiche
5 dl vispgrädde
18 ägg
2 burkar tonfisk
1/2-1 tsk salt

Garnering
5 ägg
Räkor
Gurka
Tomater
Dillknippe

Koka äggen, skala dom och låt de kallna. Hacka sedan äggen i små bitar. (Jag brukar använda en äggskärare och dela dom i den på tre olika håll för att få små kuber. Kniv går också bra! ;))

Blanda 3/4 av majonnäsen med crème fraiche. Vispa grädden och vänd ner den. Rör ner tonfisk och ägg, smaksätt med salt.

Kantskär bröden. Gör fyra lager bröd (à 12 st) och tre lager fyllning. Det blir mycket fyllning (som dessutom är ganska lös). Men det behövs för att den ska bli riktigt saftig... Bred ut resten av majonnäsen ovanpå och runt om smörgåstårtan.

Plasta in smörgåstårtan med plastfolie, tryck folien tätt mot tårtan så håller den formen bättre. Låt stå över natten.

Garnera med ägg, tomat, gurka, räkor, citroner och dillkvistar.

1 kommentar: