lördag 14 november 2009

Grönpepparbiffar med pressad potatis

Saftiga köttfärsbiffar, len grönpepparsås och pressad potatis. Jag kommer ihåg första gången svärfar smakade dessa. Han gick förbi spisen och snyltade en biff under tiden som jag stod och stekte. Efter att han stoppat den i munnen stannde han upp och bara tittade på mig. Av minen att döma blev han överraskad! Som tur var på ett postitivt sätt för innan han försvann ur köket norpade han åt sig två biffar till. :) Jag kan inte komma på någon som inte har gillat denna maträtt, tvärtom så har en del önskat att jag ska göra den igen nästa gång de kommer på besök.


Grönpepparbiffar
4 port

Biffar
600 g fläskfärs
1 dl mellangrädde
2 msk ströbröd
1 liten gul lök
¾ msk grönpepparkorn
2 ägg
1,5 msk köttbuljongpulver (motsvarar 1 tärning)

Sås
4 dl mellangrädde
1 msk grönpepparkorn
1,5 msk köttbuljongpulver (eller 1 tärning)
2,5 dl lätt crème fraiche
Soja
Salt

1 kg potatis (fast sort)
2-3 morötter
Lingonsylt
Blandad sallad

Blanda grädde och ströbröd, låt svälla i 10 minuter. Riv löken och rör ner den tillsammans med krossad grönpeppar (jag använder mortel), ägg och buljongpulver. Tillsätt färsen sist och blanda ordentligt. Forma små biffar och stek dom på medelstark värme.

Häll på grädde i stekpannan. Krossa grönpepparn och tillsätt den och köttbuljonpulvret (eller smula ner buljongtärningen). Rör i crème fraiche och låt såsen koka upp. Färgsätt med soja och smaka av med salt och ev. mer grönpeppar.

Serveras med pressad potatis, sallad, rivna morötter och lingonsylt.

2 kommentarer:

  1. Det ser väldigt gott ut! Måste laga köttfärsbiffar själv nån dag nu för jag blev riktigt sugen på det :)

    SvaraRadera
  2. Ser jättegoda ut. Det var länge sedan jag gjorde något med grönpeppar. Har länge tänkt på den som en 80-tals krydda, men nu är det nog dags för en come back:) Tack för inspirationen!

    SvaraRadera