onsdag 18 november 2009

Formfranska

Leilas formfranska med bl.a durumvetemjöl, olivolja och flingsalt som ingredienser blev överraskande gott! Mina bröd är förmodligen lite mörkare än vad de ska vara eftersom jag gräddade dom i 225 grader istället 200 grader som det står i receptet. Det var först när jag tog ut bröden ur ugnen 25 minuter senare som jag insåg mitt misstag, men trots det blev de inte torra utan kändes alldeles lagom mjuka - tur det!


Formfranska

2 bröd

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
2 tsk honung
2 tsk brödsirap
1 dl olivolja
1,5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special

Sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.

Smöra och bröa formarna med sesamfrö eller vallmofrön. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en ganska tjock rektangulär platta (den ska vara lite smalare än brödformen
), rulla ihop till en limpa och lägg den med skarven nedåt i av de smorda formarna. Låt bröden jäsa i 30 minuter.

Gör en snitt på längden på bröden, pensla limporna med lite vatten och strö över lite flingsalt och sesamfrö eller vallmofrön. Grädda i 200 grader, 25-30 minuter.

Färdigjäst deg, förberedda brödformar - den ena med sesamfrön och den andra med vallmofrön

Skär en skåra på längden, pensla med lite vatten och strö över flingsalt och vallmofrö eller sesamfrön
Ett stycke nybakat bröd uppskuret och klart för servering

1 kommentar: