onsdag 18 november 2009

Dajmrulltårta

En rulltårta gjord på en chokladbotten fylld med en chokladsmörkräm med hackad dajm i - något för en riktig godisgris att sätta tänderna i!


Dajmrulltårta
Bottnen
3 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
3/4 dl potatismjöl

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
1 dubbeldajm

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Sikta ner mjölblandningen i skålen, rör sedan försiktigt ner den i äggblandningen. Häll smeten i en djup långpanna med bakplåtspapper i. (30x40cm).

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader, 5 min. Passa den noga, ta ut den tidigare om det ser ut som att den börjar brännas. Vänd direkt upp den på ett sockrat bakplåtspapper när den är klar. (ta bort det bakplåtspapper den bakades på. Pensla ev. med kallt vatten på pappret för att det ska gå lättare). Låt den kallna.

Vispa eller mixa ihop det rumsvarma smöret med florsockret. Tillsätt kakao, vaniljsocker och äggula. Hacka dajmen ganska fint och vänd ner den i smörkrämen. Bred smörkrämen på den kalla kakan, rulla sedan ihop som en rulltårta. (På längden eller bredden, beroende på hur tjock du vill att den ska vara). Förvaras i kyl.

Det gäller att vara lätt på hand när man ska smeta ut smörkrämen. Jag lyckas inte heller helt med detta utan använder både smörkniv och fingrar för att undvika hål i botten! Men hör det inte till med lite skavanker när man gör rulltårta? :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar