onsdag 3 juni 2009

Brownies med pecannötter och vit choklad

Leila, Leila, Leila.. herregud vilka kakor hon gör! Men de är sällan speciellt smickrande varken för figur eller plånbok. ;) Detta recept ska egentligen dubbleras och bakas i långpanna men jag nöjde mig med halv sats i en mindre ugnsform. Och med tanke på hur mastiga de är räckte det gott och väl! Jag hade inga valnötter hemma (som det egentligen ska vara) utan använde pecannötter istället. Den vita chokladen gör väldigt mycket av smakupplevelsen så se till att hacka den riktigt grovt. (Jag använder Odense vit blockchoklad när jag vill ha stora bitar pga dess tjocklek). Sambon tyckte att de var lite väl mäktiga men så är ju inte han något äkta chokladfreak heller :)


Brownies med pecannötter och vit choklad
175 g smör
3 dl socker
1,5 dl kakao
1/2 dl ljus sirap
1/4 tsk salt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
100 g pecannötter
200 g vit choklad

Fudgeglasyr
1,5 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
1/2 ljus sirap
1/2 tsk ingefära
200 g mörk choklad, 70%

Vispa smör och socker poröst. Rör ner kakao, sirap och salt. Rör ner äggen, ett i taget. Vänd ner mjölet. Hacka den vita chokladen grovt. Blanda ner choklad och hela pecannötter i smeten. (Spara en del av pecannötterna till garnering!)

Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform som är 20x30 cm. Häll i smeten. Grädda i 175 grader ca 20 min. Kakan ska vara lite i kladdig i mitten när du tar ut den.

Koka upp grädde, mjölk, sirap och ingefära. Hacka chokladen och rör ner den i gräddblandningen. Rör smeten slät.

Bred fudgen över kakan. Fördela pecannötter över. Låt den svalna i rumstemperatur en stund, ställ sedan in brownien i kylen åt låt den kallna helt.

Skär kakan i rutor.


8 kommentarer:

  1. Gudagott - trots att jag har (haft?) aversioner mot vit choklad.

    SvaraRadera
  2. Ja har en liten fråga bara, tänkte göra denna till mina vänner snart, men ska man smälta smöret och vispa de me sockret i en bunke, eller blanda och värma det i en kastrull?
    Ser fram emot att äta dem ;)
    Tusen tack för receptet!

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Jag tror att dina vänner kommer bli nöjda med ditt val av kaka! =)Nej, du ska inte smälrta smöret utan vispa rumsvarmt smör med socker tills det blir vitt och lite poröst. Jag har visserligen inte provat att smälta smöret men smält smör har andra egenskaper är fast smör och jag vet inte hur det påverkar slutresultatet av kakan.. Ta fram smöret i god tid innan du ska baka eller skär det i mindre bitar och tina några få sekunder i micron för att få det lite mjukare. Lycka till!!

    Mvh Camilla

    SvaraRadera
  4. Hej... Tror du att man kan använda små marshmallows istället för vit choklad?
    Bara en fundering...

    Jag har inte provat kakan själv ännu men det kommer jag garanterat att göra!

    SvaraRadera
  5. Hej Veronica!

    Det beror på vad du är ute efter för kaka. Jag tycker att den vita chokladen gör väldigt mycket för smak och konstistens på kakan.

    Sen kan man såklart alltid testa sig fram och t.ex. prova med marschmallow istället - även om det inte blir "samma" kaka så kanske det blir en riktigt god variant det med? :)

    Mvh
    Camilla

    SvaraRadera
  6. gjorde dom idag. åh så gott och mastiga. mkt bra recept!!

    SvaraRadera
  7. Hur fick du till det där vita på botten eftersom ifall du tillsätter kakao och blockchoklad så borde det ju inte bli vit? :)

    SvaraRadera
  8. Det vita i botten är bitar av den vita blockchokladen. Den hinner inte smälta under gräddningen, möjligvis bli varm. Men eftersom kakan skärs i bitar när den är kall har chokladen stelnat till igen och ser ut som den gör på bilden. :-)

    Mvh Camilla

    SvaraRadera