lördag 6 juni 2009

Jordgubbsswiss med kolasås

Så här i sommartider måste man passa på att utnyttja jordgubbarna i alla möjliga sammanhang! Här är ett exempel - en marängswiss med jordgubbar istället för bananer. Förutom de klassiska tillbehören i form av vaniljglass, vispad grädde och maränger så ska den serveras med en ljummen, helt underbar kolasås. :) Jag anger inga mängder denna gången eftersom man varvar allting efterhand och enligt eget tycke i en stor skål eller portionsformar. Receptet på kolasåsen däremot ska ni få! Första gången jag åt den var på ett barnkalas hos en klasskompis på lågstadiet - det har varit mitt favorittillbehör till glass ända sen dess! Såsen stelnar när den kallnar så värm den en kort stund i micron eller på spisen före servering om du har kokat såsen i förväg.


Jordgubbsswiss med kolasås
Vaniljglass
Jordgubbar
Maränger
Vispgrädde

Kolasås
75 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Blanda alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull och koka i 3 minuter. Servera såsen ljummen (den tjocknar en del när den kallnar).

Vispa grädden. Skiva jordgubbarna. Varva glass, grädde, maränger, jordgubbar och kolasås i en stor skål eller små portionsformar. (Jag brukar börja och sluta med kolasåsen). Servera direkt!

1 kommentar:

  1. Tack för receptet på kolasås.. Jag åt en sås som stelnade när jag var liten men har inte hitta något recept förrän nu.

    SvaraRadera