tisdag 30 juni 2009

Kanelbullar

Morfars favorit! Klassiska kanelbullar gjorda efter receptet på baksidan av Kungsörnens vetemjölpaket. Bara ett par mindre ändringar gjorda... Jag tillsätter ett ägg i degen och tar 1,5 sats fyllning till ett kanelbullebak (det ska ju smaka kanel!). Dessutom delar jag inte degen i fyra delar utan i två och kavlar ut dem till en fyrkant för att få störra (tjockare) bullar.


Kanelbullar
32 st

150 g smör
5 dl mjölk, 3%
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
900 g vetemjöl special (15 dl)

Fyllning
150 g smör
1,5 dl socker
3 msk kanel

Pensling
Ägg
Pärlsocker

Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och värm försiktigt till 37 grader.

Smula jästen i en degbunke, häll över lite av degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Rör ner socker, salt, kardeumma och ägg. Häll på resten av degvätskan och det mesta av mjölet. Arbeta in mjölet tills degen känns smidigt. Knåda ordentligt i minst 5 minuter. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Mixa ihop smör, socker och kanel till fyllningen. Låt stå i rumstemperatur.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del tills den är ca 35x40 cm. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen ganska tajt. Skär i 2-3 cm breda bitar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.

Pensla bullarna med uppvispat och ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader, 6-7 minuter.

1 kommentar:

  1. Hej! :-) Grattis, du är en utav vinnarna i min och Kryddlandets tävling om Havssaltet Storm! Så maila mig (jenniebenjaminsson@hotmail.com) din adress samt vilken av de två sorterna du önskar att få ( Tång eller Naturell). Kram, Jennie.

    SvaraRadera