lördag 6 juni 2009

Grahamsbullar

Ett av mina favoritbröd! De bli väldigt saftiga, mjuka och lite söta. Jag brukar alltid väga upp mjölet när jag bakar eftersom det är ett mer exakt mått. Degen ska kännas lite lite kladdig när man börjar knåda den. Eventuellt kan man behöva arbeta in 1/2-1 dl extra vetemjöl - men ta inte för mycket eftersom degen blir smidigare när man knådat den ett tag.

Grahamsbullar
20 st

50 g jäst
75 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk socker
1 dl sirap
5 dl (300 g) grahamsmjöl
10 dl (600 g) vetemjöl special

Smält smöret, häll i mjölken och värm till den är 37 grader. Smula jästen i en degbunke och lös upp den i en del av degvätskan. Rör ner salt, socker och sirap innan resten av degvätskan hälls i. Blanda i grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet och knåda degen smidig i 5-10 minuter. Låt degen jäsa under en bakduk eller i de plastlåda med lock i en timme.

Dela degen i 20 delar. Rulla bullar och låt dem jäsa 30 min på en plåt.

Pensla med ägg utrört i lite mjölk. Grädda i 225 grader, 10-12 minuter.

5 kommentarer:

 1. Nu har jag bakat efter ditt recept och de blev fantastiskt goda :-)

  SvaraRadera
 2. Bakade dessa idag, kanongoda... om jag tänker efter kanske aningen söta, ersatte vanligt socker med brun farin

  SvaraRadera
 3. Vi bakar dem nu.
  Kommer bli kanongoda tror jag.
  :)

  SvaraRadera
 4. Jag har bakat dem tidigare och de blev succé så nu ska jag göra dubbel sats. Hoppas det är ok att jag länkat från min sida./Malin

  SvaraRadera
 5. Har bakat dessa men hoppade sockret, tyckte att det räckte med sirapen. Passade även på att strö över lite havregryn efter penslingen, blev ett riktigt snyggt och gott resultat, uppskattat av hela familjen, speciellt barnen. Tack för ett bra recept!

  SvaraRadera