måndag 27 augusti 2012

Svartvinbärsbröd

I somras kokade jag en omgång svartvinbärssylt utav bären från vår vinbärsbuske. Mycket sylt blev det! Så mycket att jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med allt. När jag gick här och funderade lite fram och tillbaka kom jag på att jag tidigare har bakat bröd med lingonsylt.. och sylt som sylt tänkte genikulan och bytte ut lingonen mot svarta vinbär. Det fungerade naturligtvis lika bra! ;-) Och precis som vanligt för filmjölkslimpor gäller principen "man taget vad man haver" när man rotar i skafferiet.


Svartvinbärsbröd

5 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
1 dl linfrö
1/2 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
5 dl filmjölk
1 dl svart vinbärssylt
1/2 dl ljus sirap

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i filmjölk, sylt och sirap - rör om. Smörj en brödform, häll i "degen" (som är lös).

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 45 minuter.

 
Jag anlitade billig bärplockarhjälp i form av svärmor och hennes syster :-)
 
Tack för hjälpen hörrni (några veckor för sent)! Både med bärplockning och gardinsstrykning/sömnad. ;-)
 

Det blev ett par liter blev från vår 3-åriga vinbärsbuske


3 kommentarer:

  1. bra då man kan ta till hjälp med att plocka bär..för det är ganska så drygt att få ihop en kopp...Limporna ser så smaskiga ut..måste nog ta o prova på nån dag!

    SvaraRadera
  2. Spännande att ha svarta vinbär i bröd!

    SvaraRadera
  3. Provade detta med vad jag hade hemma då: Dinkelmjöl siktat istället av vetemjlöl, sesamefrön istället av solrosfrön och dröttningssylt-Godaste bröd! Ska göra om det idag som en gavå till en vän. Tack Camilla

    SvaraRadera