söndag 19 augusti 2012

Chokladfondant

En fondant är som en halvbakad muffins, den är fast i kanterna medan innehållet är löst. Gott, mycket chokladsmak men mäktigt. ;-) Servera med glass eller grädde och gärna färska frukter eller bär. Receptet kommer från boken Pernillas jul.

Chokladfondant
4-5 port

100 g smör
150 mörk choklad
2 ägg
2 äggulor
1/2 dl ljust muscovadosocker (alt strösocker)
2 msk vetemjöl
Smör + strösocker till formarna

Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.
Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret. Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke. Vispa även i mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen. Rör tills det blir en slät och blank kräm.

Smöra fyra ugnsfasta portionsformar av crème brulée-typ (jag använde muffinsformar av silikon). Sockra dem istället för att mjöla så blir ytan blank och fin. Fördela smeten i formarna. Fram till hit kan du förbereda, sätt i så fall plastfolie över formarna och förvara i kyl tills de ska gräddas.

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen. Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen. Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten. Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar.


Jag grädde fondanten i små muffinsformar av silikon. Formarna kommer från IKEA

2 kommentarer:

  1. Chokladfondant är så mums :)

    SvaraRadera
  2. Mmm... de ser oemotståndligt härligt geggiga ut i mitten!

    SvaraRadera