söndag 3 juli 2011

Svartvinbärstryffelpaj

Den här har jag länge tänkt att jag skulle göra - svartvinbärstryffelpaj från systrana Eisenmanns bok "Två systrars söta". I år har vi fått massor av svarta vinbär på vår vinbärsbuske så nu passade det bra med ett provbak! Fast tusan vet om vinbären var riktigt mogna.. ska de var syrliga i smaken? Innan jag hällde tryffelsmeten i pajskalet smakade jag av smeten men var inte helt nöjd med den. Vid ett annat tillfälle har jag testat att smaksätta tryffelsmet med svartvinbärsessens och den kombinationen tycker jag funkar jättebra. Så vet ni.. jag hällde faktiskt i lite svartvinbärsessens i tryffelsmeten! :-) Höftade och smakade tills jag tyckte smaken var god. Själva pajen i sig är annars god, tyffelsmeten blir väldigt len, krämig men ändå fast.




Svartvinbärstryffelpaj

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk kallt vatten

Fyllning
1,5 dl svarta vinbär
2 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad (Marabou)
75 g smör, rumsvarmt
(ev svartvinbärsessens)

Mixa ihop smör, mjöl, florsocker och kakao. Tillsätt äggula och vatten och mixa snabbt ihop till en deg. Svep in degen i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.

Smöra en bakform (gärna med löstagbar kant), ca 25 cm i diameter. Kavla ut degen på mjölat bakbord tills den är ca 3 mm tjock. Klä formen med pajdegen. Nagga botten och ställ in formen i kylen i 30 minuter.

Grädda pajskalet i 200 grader, 10 minuter. Låt kallna.

Mixa vinbären fint. Koka upp vinbär och grädde och dra sedan kastrullen från värmen. Hacka chokladen, häll ner i kastrullen och rör om tills det blir en slät smet. Rör ner små klickar av det rumsvarma smöret. Häll smeten i pajskalet och ställ i kylen att stelna över natten.

Dekorera ev. med svarta vinbär och vinbärsblad.

6 kommentarer:

  1. Men det e klart att de är sura! Det är ju svarta vinbär! Det är därför jag inte gillar dem... Det är för surt! Men sv.vsaft gillar jag, om det är mkt socker i... ; )

    SvaraRadera
  2. Hehe jag tycker inte heller de är goda att äta som de är, men jag trodde inte att de var så här sura. :-) Ska testa göra morfars svartvinbärssylt snart.. den är det mycket socker i! :-)

    SvaraRadera
  3. Jag har också gjort den pajen! Jag tyckte den var god och då är jag absolut inget stort fan av vinbär. Jag upplevde pajen som söt, syrlig och len konsistens på tryffeln (http://fridaskok.wordpress.com/?s=svartvinb%C3%A4rstryffel). Min smet var inte ett dugg sur, men såklart syrlig. :-) Trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Smaskens! Kanske en sån här man ska svänga ihop! Urgott! Men någon svartvinbärsessens har jag dock inte!

    SvaraRadera
  5. Vilken mysig sida! Allt ser verkligen jättegott ut! :). Kommer titta in fler gånger!

    SvaraRadera