tisdag 12 juli 2011

Morfars svartvinbärssylt

Min mormor och morfar gör en fantastiskt söt och god svartvinbärssylt! Den har jag fått receptet på nu, och med mina hemmaodlade svarta vinbär kokade jag för första gången ihop denna sylt i helgen. Ja, det är mycket socker men det är det som är poängen med denna sylt. Den är söt, god och med mycket svartvinbärssmak! Mormor och morfar äter ett par matskedar av sylten tillsammans med havregrynsgröten varje dag, men den är även god i filmjölk och till pannkakor.


Morfars svartvinbärssylt
1 kg svarta vinbär
1 liter vatten
2 kg socker

Rensa bären och lägg dom i en stor gryta (minst 5 liter, gärna större). Häll på vatten och socker, koka upp och låt det koka i 15 minuter. Ta bort skummet som bildats och häll sedan upp sylten i varma väl rengjorda burkar. Låt svalna i rumstemperatur, frys sylten in eller förvara den i kylskåp upp till ett par veckor.

Koka upp bär, vatten och socker
Ta bort skummet som bildas
När sylten kokat 15 minuter - häll upp den i väl rengjorda burkar
Svartvinbärssylt!
 

7 kommentarer:

  1. Gott! Och roligt att göra på hemmaodlade bär!

    SvaraRadera
  2. Hemlagat är så gott!!
    Kram BLOGGFISKEN-för dig med passion för fisk :)

    SvaraRadera
  3. Svartvinbärssylt har jag aldrig ätit, men det låter gott

    SvaraRadera
  4. Gott med hemmagjord sylt =) Har en sommartävling på min matblogg, vore jätteskoj om du ville vara med och tävla =)

    SvaraRadera
  5. mums mums.. detta i en tårta.. slurp

    hej
    vi vill bara tipsa om att jag har 3 st bakrelaterade tävlingar nu och kanske vill du delta.
    kommer komma nya varje vecka som e i samma tema

    http://tartpalatset.blogg.se/2011/july/vinn-2skalar-2skedar.html

    http://tartpalatset.blogg.se/2011/july/vinn-bestickset-med-atpinnar.html

    http://tartpalatset.blogg.se/2011/july/vinn-maltidsmatt-har.html

    SvaraRadera
  6. Provade denna, men fick lägga i massvis med andra bär för att "rädda" den. Ej att rekommendera om man vill ha en grötig sylt med massvis med bär per mumsbit... Å andra sidan vet jag nu att svartvinbär och jordgubbar är en klockren kombination.

    Christine.

    SvaraRadera
  7. Exakt det receptet har vi i vår familj. Min mamma gjorde alltid mycket svartvinbärssylt och jag inkasserade flera burkar, som sagt, hur god som helst att blanda ut i filen. Nu har jag gjort den sylten i två år och kommer så att fortsätta, inte kan man vara utan den. Och det är verkligen jättemycket socker i den, men jag bortser från det.....//Therese

    SvaraRadera