söndag 29 april 2012

Tunnbröd

För tredje helgen i rad ställde jag mig i köket på morgonkvisten för att baka lite bröd. Idag blev det bl.a tunnbröd tillagade i en torr stekpanna på spisen. Det är lite pyssel att få in flytet och synka att när ett tunnbröd gräddas ska nästa kavlas ut och krusas. Men håller man bara tungan i rätt mun brukar det lösa sig ;-) Receptet har jag kopierat från ICA (jag la dock till kummin som smaksättare, det går att utesluta eller t.o.m ta ännu mer av för att få en tydligare smak) 


Tunnbröd
15 st

50 g smör
5 dl mjölk
15 g jäst (1/3 paket)
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk ljus sirap
1/2 msk kummin
1/2 tsk hjorthornssalt
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°C. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och sirap. Blanda hjorthornssalt med grahamsmjölet, rör ner det och rågsikten.

Arbeta in nästan allt vetemjöl, degen ska vara lös (arbeta gärna degen för hand och inte för länge så att den blir seg). Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och jäs ca 45 minuter.

Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och dela i 15 bitar. Forma degen till runda bullar. Kavla ut till runda kakor 20-25 cm i diameter. Vrid kakan några gånger under kavlingen så att den inte fastnar. Borsta bort överflödigt mjöl och kavla över med kruskavel eller nagga kakorna.

Grädda dem i en het torr stekpanna på spisen knappt 1 minut på varje sida. Borsta bort ev. mjöl från brödet och från stekpannan efter gräddningen. Låt brödet svalna övertäckt med bakduk på galler.

Kavla ut degen till en någorlunda ;-) rund platta som är 20-25 cm i diameter
Kavla över degen med en kruskavel eller nagga den med en gaffel

Stek i en torr varm stekpanna ca 1 minut på varje sida

Låt svalna under en bakduk för att de ska hålla sig mjuka. Frys in de som blir över efter att de har kallnat

1 kommentar:

  1. Det var smaskens! Vad blir det för något gott nybakat nästa helg?

    SvaraRadera