söndag 18 september 2011

Rågkakor

Det var länge sen jag bakade "riktigt" bröd så igår bestämde jag mig för att göra en omgång rågkakor till söndagsfrukosten. Jag steg upp kl 7 och satte degen för att 2,5 timme senare få lön för mödan. Förutom det nybakade rågbrödet blev det äggröra och bacon till frukost, helglyx!


Rågkakor
4 st
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1/2 dl ljus sirap
1,5 tsk salt
2 tsk anis
2 tsk fänkål
ca 750 g rågsikt

Smula jästen i en degbunke (jag tar assistenten till hjälp). Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen, rör om till jästen löst upp sig. Klicka i smör, sirap, salt och kryddor (mortla dom först!). Tillsätt det mesta av mjölet (jag fick ta lite mer än vad som står i receptet) och arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i 40 minuter.

Stjälp upp degen och knåda den smidig igen. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Lägg bröden på en bakpapperklädd plåt och nagga dom med en gaffel. Jäs under bakduk i 30 minuter.

Grädda i 225 grader, 10 minuter. Svalnas på galler under bakduk.2 kommentarer:

  1. Såna här bakade alltid min mamma när jag var liten...

    SvaraRadera
  2. Hembakade rågsiktskakor, det har jag aldrig provat. Låter toppen! Måste testa nu när vi dessutom skaffat en assistent som kan göra en del av jobbet.
    Hälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera