Så här i sluttampen på 2010 vill jag bara passa på att önska er allesammans ett riktigt Gott Nytt År !!!
Själv ska jag fira nyårsafton tillsammans med sambo och vänner i Blekinge. Jag har gjort en liten gå-bort-present till värdparet i form av Romstänger och Baileysstänger.
Romstängerna är en mörk chokladtryffelsmet som jag smaksatt med rom och spritsat ut i silikonformar (Anders Petter) och låtit dom stelna i frysen. Sedan trycker jag ut tryffelstängerna och doppar dom i mörk choklad.
Baileysstängerna är gjorda enligt samma princip men med en mjölkchokladtryffelsmet smaksatt med Baileys, tryffelstängerna doppas sedan i mjölkchoklad.
Godmorgon och God Jul!! :) Inte hann jag med att uppdatera bloggen igår som jag hade tänkt. Hela dagen och kvällen gick i en rasande fart och jag är faktiskt inte riktigt klar än ;) Men snart måste vi ge oss av, vår julhelg kommer att spenderas både i Blekinge och Skåne innan vi far hem på annandagen igen.
När det gäller godiset så ska vi nog klara oss över hela julen, 15 sorter blev det slut! Tokmycket - jag vet! Men jag "skulle ju bara" göra en sån... och en sån... och en sån...
Här är resultatet av 2010 års julgodistillverkning: (för att se recept, klicka på godisnamnet. Alla recept är inte inlagda ännu, men de som saknas ska kommer också att läggas upp)
En av årets nyheter :) En mild apelsintryffel gjord på vit choklad med rivet apelsinskal, inte alls så tokig om du frågar mig.
Apelsintryffel ca 20 st
1 dl vispgrädde 2 apelsiner 200 g vit choklad
ca 150 g vit choklad Florsocker
Skala av den yttersta delen av en apelsin (bara det orangea, inget vitt) och lägg i en liten kastrull. Häll i grädde och låt det koka upp. Dra kastrullen från värmen och låt grädden stå och dra i 15 minuter med skalen i.
Finhacka den vita chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden igen och sila den sedan över chokladen. Rör om tills all choklad har smält. (om chokladen inte smälter kan man hälla tillbaka allt i kastrullen och sätta tillbaka den på den varma men avstängda plattan. Rör försiktigt tills tryffelsmeten är slät)
Riv skalet från den andra apelsinen och rör ner i tryffelsmeten. Smaka av hur mycket som behövs beroende på hur stor apelsinen är (ofta behövs allt skal). Ställ kallt att stelna.
Ta med hjälp av en tesked upp lite kall tryffelsmet och rulla den till en kula. Lägg på en tallrik och sätt sedan in den i kylen för att kulorna ska stelna.
Smält chokladen som i en liten skål. Sikta ca 1 dl florsocker i en djup tallrik. Doppa kulorna en och en i chokladen och lägg dom i florsockret. Efter ca 3 st kan du rulla på tallriken för att kulorna ska få florsocker runtom. Ta upp kulorna och rulla dom försiktigt mellan handflatorna för att chokladen och florsockret ska fästa bättre. Lägg på en tallrik och sätt i kylen tills de stelnar.
Skala av det yttersta skalet från en apelsin och lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Koka upp och låt sedan grädden dra i 15 minuter. Koka upp igen och sila grädden över den hackade chokladen. Riv ner skalet från 1/2-1 apelsin i tryffelsmeten. Ställ kallt att stelna
Rör smeten slät och ställ sedan kallt tills den stelnar
Rulla kulor som sedan doppas i vit choklad
Doppa kulorna i vit choklad, lägg dom sedan i en skål med florsocker
Rulla på tallriken så att kulorna täcks med florsocker runtom. Ta sedan upp tryffelkulorna och rulla dom försiktigt mellan handflatorna för att de ska bli jämt runda och för att choklad och florsocker ska fästa bättre.
Ett enkelt och gott julgodis är wienernougat. Snabbt går det också! Smält choklad och nougat, rör ner rostade mandelspån och häll upp i en form för att stelna. Klart! Ja efter att det kallnat såklart, och skurits upp i mindre bitar. :)
Wienernougat 48 st
250 g nougat 125 g mörk choklad 100 g mandelspån
Rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de blir gyllene (rör ofta för att undvika att de bränns). Smält nougat och choklad i en skål, rör ner mandelspånen. Häll smeten i en bakpapperklädd långsmal brödform (ca 10x30 cm). Ställ kallt att stelna och skär upp i avlånga bitar.
Smält nougat och mörk choklad.
Rosta mandelspånen i en torr stekpanna
Rör ner den rostade mandeln i den smälta choklad- och nougatblandningen
Wienernougaten efter att den stelnat i kylen
Skär i avlånga bitar. Jag fick ut 48 bitar ur en sats.
Ett skepp kommer lastat med ett stycke maffig tårta så här strax före jul! Det är visserligen två veckor sedan mammas sambo fyllde år och fick tårtan som present men nu kommer äntligen receptet. Tårtan består av en kladdkakeliknande chokladbotten med vit tobleronemousse och en massa frukter och bär ovanpå. Mäktigt men gott i måttliga mängder! Nu ska jag återgå till julgodistillverkningen igen med förhoppningen att jag ska hinna lägga upp ett antal nya godisrecept före julafton! Önska mig lycka till - siktar på att göra 11 sorter (en del gamla favoriter, en del nya) =)
Vit tobleronemousse 400 g vit toblerone 3 äggulor 6 dl vispgrädde 5 gelatinblad
Smält smöret. Rör ihop socker, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Häll i smöret. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort bakplåtspapper i en springform. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt bottnen svalna.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Smält tobleronen och låt den svalna lite. Vispa grädden lätt (tills mjuka toppar bildas). Rör ner en stor sked grädde i chokladen. Rör ner äggulor och ev. lite grädde om vartannat (inte all grädde utan enbart det lilla som behövs för att inte chokladen ska blir tjock och klumpig under tiden som äggulorna rörs ner). Krama ur gelatinbladen lätt och lägg dom i en liten skål. Smält gelatinet i micron (10-15 sek) och rör ner det i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden med stora luftiga tag.
Bred ut tobleronemoussen över den kalla chokladbotten. Ställ in tårtan i kylen över natten.
Dekorera tårtan med mycket frukt och bär före servering!
Jag har aldrig varit någon Janssonfantast utan det är först de senaste åren som jag smakat och tycker att Jansson kanske har sin plats på jultallriken trots allt. Eftersom jag inte själv tyckt om Jansson tidigare har jag inte heller lagat det mer än ett par gånger och har därför inget superrecept. Jag utgick från ett recept som jag hittade på matklubben men minskade lite på innehållet eftersom vi bara är två personer i vårt hushåll. Tycker dessutom att det räcker med en liten burk anjovis eftersom jag även använder allt spad. Andrée var mycket nöjd så då får väl jag också vara det. :)
Janssons frestelse 4 port
750 g potatis (mjölig sort) 1 gul lök 2 dl mjölk 2 dl vispgrädde 55 g ansjovis inkl. allt spad (=En liten burk Grebbestad) 2 tsk socker 3/4 tsk salt Svartpeppar Ströbröd
Skala och skär potatisen i stavar (ca 5x5 mm). Hacka löken och stek den mjuk i smör i en gryta. Häll på mjölk och grädde och koka upp. Tillsätt potatis, socker och ansjovis (hela, de kokar ändå sönder, + allt spad), koka upp under omrörning och låt det sedan koka i 5-10 minuter tills grädden börjar tjockna. Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll potatisen i en smord ugnsform och strö över ströbröd. Grädda i 175 grader ca 45 min (tills potatisen är klar och Jansson har fått fin färg. Jag satte på grillen de sista minuterna för att få lite extra färg på ströbrödet).
Har äntligen hittat ett recept på köttbullar som smakar precis som "mammas" eller "mormors" köttbullar. Det är egentligen inget jättemärkvärdigt utan tricket är att köttbullarna enbart görs på fläskfärs och att löken steks innan den blandas i smeten. Salt och vitpepppar är enda smaksättningen, sedan är det viktigt att steka köttbullarna i rikligt med äkta smör och olja. Jag har gjort två omgångar på ett par dagar nu, den första satsen var så god så de köttbullarna gick jag och smååt tills de tog slut :)
Köttbullar ca 35 st
600 g fläskfärs 1,5 dl ströbröd 3 dl mjölk, 3% 1 gul lök 1 ägg 1,5 tsk salt 2 krm vitpeppar
Riktigt smör och matolja att steka i
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla i 10 minuter. Finhacka löken och stek den mjuk i smör, den ska nätt och jämnt börja ändra färg åt den bruna hållet. Rör ner lök, ägg, salt och peppar i ströbrödsblandningen. Arbeta in fläskfärsen.
Värm några matskedar olja och en rejäl klick smör i en stekpanna. Rulla köttbullar (blöt händerna i kallt vatten först så går det lättare) och lägg ner i stekpannan när smöret tystnat. Stek på medelstark värme tills de får fin färg runt om. Det brukar bli 3 omgångar att steka, lägg i lite mer smör mellan varje omgång trots att det redan är ganska fett i pannan.
Stek löken innan den blandas med köttfärsen
Ströbröd som fått svälla i mjölk innan ägg, stekt lök, salt och vitpeppar och rörs ner
Stek köttbullarna i några matskedar matolja och ren rejäl klick med riktigt smör
Vänd när de har fått fin färg på ena sidan. Lägg gärna på ett lock på stekpannan för att minska stänket från fettet. Vänd då och då tills köttbullarna är genomstekta och har fått fin färg runt om.
Efter alla sötsaker var det riktigt gott med lite hemmalagad mat också! Har utgått från en vanlig ost- och skinkpaj men smaksatt den med vitlök, purjolök och dragon. Den här gången testade jag Mat-Tinas pajdeg men den passar helt klart bättre till pajer som bara behöver gräddas en kort tid (ca 15 min) i ugnen. Nästa gång får det bli den tradionella frasiga pajdegen med smör, mjöl och lite vatten. Fyllningen däremot var det inget fel på! :)
Kasslerpaj med vitlök
Pajdeg 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 50 g smör 1,5 dl mjölk
Blanda de torra ingredienserna till pajdegen i en liten matberedare (för enkelhets skull, handkraft går naturligtvis lika bra!). Mixa i smöret till en smulig massa, häll i mjölken och fortsätt mixa tills det blir en fast deg. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar botten).
Skär kasslern i stavar. Stek den i lite smör tillsammans med den hackade purjolöken och rivna vitlöken. Stek tills purjolöken mjuknar. Häll fyllningen i botten på pajformen och fördela den rivna osten över. Vispa lätt ihop ägg, mjölk, grädde, dragon och svartpeppar. Häll äggstanningen över fyllningen (inget salt behövs eftersom kasslern brukar ge tillräcklig sälta)
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 30 minuter.
Kassler, purjolök och vitlök steks och läggs i botten på pajformen. Strö över riven ost och häll på äggstanning med dragon i.
Jag förstår om ni undrar varför det har varit så tyst på bloggen i höst... Efter USA-resan så blev jag sjuk (hosta och förkylning i flera veckor). Vi har inte heller varit hemma en enda helg sedan vi kom hem från resan i början av november (jo, det har vi men då jobbade jag...) Så mat har jag knappt lagat överhuvudtaget på många många många veckor! Idag är jag också hemma från jobbet pga magproblem så det har varit inte varit nåt vidare på ett bra tag nu :(
Nog om problem! Mellan sjukperioderna hann jag faktiskt baka några kakor när min kusin och mormor kom på besök. Bl.a. dessa glöggmuffins!
Glöggmuffins smakar som pepparkaksmuffins men med en hint av glögg. Vill man har mer glöggsmak kanske man kan minska något på kryddorna... Å andra sidan hjälper glöggfrostingen till att höja glöffsmaken lite igen. :)
Frosting 60 g smör 100 g philadelphiaost 4 dl florsocker 2 msk glögg
Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddor) i en bunke och ställ den åt sidan. Vispa smör och socker pösigt med en elvisp, vispa ner äggen (ett i taget). Rör ner kesella och glögg. Vänd ner de torra ingredienserna i äggblandningen rör ihop till en slät smet.
Fördela pappersformar i en muffinsplåt. Häll smeten formarna tills de är lite mer än halvfulla (jäser ganska mycket).
Grädda i ca 25 min i 190°C. (Jag hade för mycket smet i formarna och fick grädda mer än 30 minuter så känn efter med en sticka när de är klara!)
Det här är ett av Arlas gamla hederliga recept. Det är många år sedan jag bakade dom första gången men jag tycker fortfarande att de är goda. Chokladbrownies gjorda på mörk choklad och lite kanel som sedan toppas med valnötter. Perfekt i juletider!
Kanelbrownies 20 st
Ingredienser 200 g smör 200 g mörk choklad 4 ägg 3 dl strösocker 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 2 tsk kanel 20 valnötskärnor, ca 50 g
Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. Rör först ner mjölblandningen och därefter chokladsmöret i äggsmeten.
Klä en liten långpanna/bakform ca 20x30 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i långpannan. Lägg nötterna i ett jämnt mönster över smeten.
Grädda mitt i ugneni 200 grader ca 15-20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite lös. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.
Kladdkaka + pepparkakskryddor = kladdpepparkaka! Nåt kul måste man ju hitta på i juletid! ;) Nu ska jag dock inte ta åt mig äran för detta receptet utan det hittade jag på en blogg (kommer tyvärr inte ihåg vilken!! Förlåt!!). Även tipset om glöggrädden kommer från den bloggen.
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, kanel, ingefära, kardemumma och nejlika och vänd ner blandningen i äggsmeten. Rör till sist ner smöret.
Häll smeten i en smord och bröad springform. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 15 minuter. Låt svalna.
Servera med glöggrädde. (Vispa grädden lös innan glöggen hälls i, fortsätt sedan vispa tills önskad konsistens. Beräkna 1 msk glögg per dl grädde eller smaka dig fram)