torsdag 2 april 2009

Hallontryffel med vit choklad

En söt och len tryffel med mycket hallonsmak. Det var en av favoriterna av julgodiset förra året! Jag tillhör den kategorin som normalt sett inte har hallonvodka hemma - därför smakade jag på smeten både före och efter jag tillsatte vodkan. Det är stor skillnad i smak så man får nog investera i en flaska eller låna en slatt av en välbekant om de ska bli perfekta ;)


Hallontryffel med vit choklad
25 st

125 g hallon (ca 2 dl). Ska bli 1/2 dl hallonpuré
1/2 dl vispgrädde
1 msk smör
200 g vit choklad
1 msk Absolut hallonvodka

Garnering
150 g vit choklad
röd karamellfärg


Börja med att passera hallonen genom en sil med baksidan av en sked. Mängden hallonpuré ska bli 1/2 dl. Häll hallonpurén i en kastrull och koka utan lock tills den reducerats (minskats) till halva mängden och fått en marmeladliknande konsistens. (tar ett par minuter)

Tillsätt vispgrädde och smör. Ge blandningen ett uppkok. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i hallongrädden, rör om tills chokladen har smält. Smaksätt med hallonvodka. Ställ kallt att stelna.

Forma tryffeln till kulor. Ställ in dom i frysen en stund före doppning. Smält chokladen, doppa tryfflarna och ställ dom på smörpapper att stelna eller lägg dom i små bakformar. Blanda resterande mängd vit choklad med några droppar karamellfärg och klicka försiktigt ut den över tryfflarna. Förvaras i kyl.

2 kommentarer:

  1. detta recept hottade ja i en tidning ifjol å lagade till nyår, och dom var otroligt goda!
    nu hade ja tappat bort receptet å googlade å hade sån tur att ja hittade till din blogG!

    så tack :)

    SvaraRadera
  2. Hej! Ja, det stämmer! Receptet publicerades i Allers förra julen - det var svärmor som tipsade mig om detta. Tycker också att det är jättebra!

    SvaraRadera