fredag 3 april 2009

Vaniljpannacotta med blåbär

En len och fräsch pannacotta med blåbärsgelé och blåbär. Gräddfilen gör att den inte blir lika kvalmig som en ren gräddpannacotta, men konsistensen är ändå lika tjock och krämig .


Vaniljpannacotta med blåbär
4 port

1 1/2 gelatinblad
1 vaniljstång
1 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
3 dl gräddfil

200 g blåbär
1 dl vatten
1/2 dl socker
2 gelatinblad

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, socker och vaniljfrön. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden tills de har smält, blanda därefter ner gräddfilen. Häll upp pannacottan i glas och låt de kallna i kylen.

Lägg gelatinbladen till blåbärsgelén i kallt vatten ca 5 minuter. Ta undan 1 dl av blåbären och spara dem till garneringen. Koka upp resten av blåbären tillsammans med vattnet, låt det sjuda under ca 10 minuter tills bären är lite mosade. Sila sedan massan (det bör blir knappt 2 dl saft). Häll saften i en kastrull och blanda med sockret. Koka upp och sjud 1 minut, rör sedan ner gelatinbladen så att de smälter. Låt det svalna något innan gelén skedas över pannacottan. Ställ in i kylen i minst 4 timmar.

Garnera med de sparade blåbären och ett par blad citronmeliss vid serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar