torsdag 23 april 2009

Havrecookies med smörkola

Tacka vet ja presidentkanditat Mc Cains fru! Det är hon som är upphovsmakerska till dessa ljuvliga cookisar. Det enda problemet är väl att hitta "Butterscotch chips" - men Werthers mjuka kola kan förslagsvis användas istället. Själv hittade jag några vanilj- och chokladkolor bland lösviktsgodiset och valde att testa dem. I mitt fall (och jag har läst att en del andra också haft samma problem) så flöt kolan ut lite i slutet av gräddningen. Lösningen fick bli en matkniv som fint makade ihop de kakor som flutit ut till runda cookisar igen :) Om man bortser från detta praktiska problem (som egentligen inte är ett stort bekymmer!) så är smaken på dessa kakor helt fantastisk!


Havrecookies med smörkola
175 g smör
1,75 dl farinsocker
1,75 dl strösocker
2 st ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk mald kanel
0,5 tsk salt
7 dl havregryn
4 dl hackad smörkola (Ex Werthers eller annan mjuk kola)

Rör ihop smör, farinsocker och strösocker. Blanda ner ägg och vaniljsocker. Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och salt i en annan bunke och vänd sedan ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt havregryn och de hackade smörkolorna.

Forma degen till stora bollar (ca 4 cm i diameter) och lägg ut dem på en smörad plåt (jag använder telflonbakpapper istället). Platta till bollarna lite. Grädda i 175 grader, ca 10 minuter.

Låt cookisarna svalna helt på plåten! (Om kolan flyter ut under gräddningen får man försöka "putta ihop" kakan med en sked eller kniv medan den fortfarande är varm)


1 kommentar:

  1. Vilken härlig blogg! Och goda recept, minst sagt :)

    SvaraRadera