tisdag 21 december 2010

Tårta med vit tobleronemousse

Ett skepp kommer lastat med ett stycke maffig tårta så här strax före jul! Det är visserligen två veckor sedan mammas sambo fyllde år och fick tårtan som present men nu kommer äntligen receptet. Tårtan består av en kladdkakeliknande chokladbotten med vit tobleronemousse och en massa frukter och bär ovanpå. Mäktigt men gott i måttliga mängder! Nu ska jag återgå till julgodistillverkningen igen med förhoppningen att jag ska hinna lägga upp ett antal nya godisrecept före julafton! Önska mig lycka till - siktar på att göra 11 sorter (en del gamla favoriter, en del nya) =)


Tårta med vit tobleronemousse

Chokladbotten
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
1 tsk vanlijsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Vit tobleronemousse
400 g vit toblerone
3 äggulor
6 dl vispgrädde
5 gelatinblad

Smält smöret. Rör ihop socker, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Häll i smöret. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort bakplåtspapper i en springform. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt bottnen svalna.

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Smält tobleronen och låt den svalna lite. Vispa grädden lätt (tills mjuka toppar bildas). Rör ner en stor sked grädde i chokladen. Rör ner äggulor och ev. lite grädde om vartannat (inte all grädde utan enbart det lilla som behövs för att inte chokladen ska blir tjock och klumpig under tiden som äggulorna rörs ner). Krama ur gelatinbladen lätt och lägg dom i en liten skål. Smält gelatinet i micron (10-15 sek) och rör ner det i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden med stora luftiga tag.

Bred ut tobleronemoussen över den kalla chokladbotten. Ställ in tårtan i kylen över natten.

Dekorera tårtan med mycket frukt och bär före servering!

3 kommentarer: