onsdag 22 december 2010

Apelsintryffel

En av årets nyheter :) En mild apelsintryffel gjord på vit choklad med rivet apelsinskal, inte alls så tokig om du frågar mig.


Apelsintryffel
ca 20 st

1 dl vispgrädde
2 apelsiner
200 g vit choklad

ca 150 g vit choklad
Florsocker

Skala av den yttersta delen av en apelsin (bara det orangea, inget vitt) och lägg i en liten kastrull. Häll i grädde och låt det koka upp. Dra kastrullen från värmen och låt grädden stå och dra i 15 minuter med skalen i.

Finhacka den vita chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden igen och sila den sedan över chokladen. Rör om tills all choklad har smält. (om chokladen inte smälter kan man hälla tillbaka allt i kastrullen och sätta tillbaka den på den varma men avstängda plattan. Rör försiktigt tills tryffelsmeten är slät)

Riv skalet från den andra apelsinen och rör ner i tryffelsmeten. Smaka av hur mycket som behövs beroende på hur stor apelsinen är (ofta behövs allt skal). Ställ kallt att stelna.

Ta med hjälp av en tesked upp lite kall tryffelsmet och rulla den till en kula. Lägg på en tallrik och sätt sedan in den i kylen för att kulorna ska stelna.

Smält chokladen som i en liten skål. Sikta ca 1 dl florsocker i en djup tallrik. Doppa kulorna en och en i chokladen och lägg dom i florsockret. Efter ca 3 st kan du rulla på tallriken för att kulorna ska få florsocker runtom. Ta upp kulorna och rulla dom försiktigt mellan handflatorna för att chokladen och florsockret ska fästa bättre. Lägg på en tallrik och sätt i kylen tills de stelnar.

Skala av det yttersta skalet från en apelsin och lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Koka upp och låt sedan grädden dra i 15 minuter. Koka upp igen och sila grädden över den hackade chokladen.
Riv ner skalet från 1/2-1 apelsin i tryffelsmeten. Ställ kallt att stelna

Rör smeten slät och ställ sedan kallt tills den stelnar

Rulla kulor som sedan doppas i vit choklad

Doppa kulorna i vit choklad, lägg dom sedan i en skål med florsocker

Rulla på tallriken så att kulorna täcks med florsocker runtom. Ta sedan upp tryffelkulorna och rulla dom försiktigt mellan handflatorna för att de ska bli jämt runda och för att choklad och florsocker ska fästa bättre.

2 kommentarer: