tisdag 7 december 2010

Perfekta köttbullar

Har äntligen hittat ett recept på köttbullar som smakar precis som "mammas" eller "mormors" köttbullar. Det är egentligen inget jättemärkvärdigt utan tricket är att köttbullarna enbart görs på fläskfärs och att löken steks innan den blandas i smeten. Salt och vitpepppar är enda smaksättningen, sedan är det viktigt att steka köttbullarna i rikligt med äkta smör och olja. Jag har gjort två omgångar på ett par dagar nu, den första satsen var så god så de köttbullarna gick jag och smååt tills de tog slut :)


Köttbullar
ca 35 st

600 g fläskfärs
1,5 dl ströbröd
3 dl mjölk, 3%
1 gul lök
1 ägg
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar

Riktigt smör och matolja att steka i

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla i 10 minuter. Finhacka löken och stek den mjuk i smör, den ska nätt och jämnt börja ändra färg åt den bruna hållet. Rör ner lök, ägg, salt och peppar i ströbrödsblandningen. Arbeta in fläskfärsen.

Värm några matskedar olja och en rejäl klick smör i en stekpanna. Rulla köttbullar (blöt händerna i kallt vatten först så går det lättare) och lägg ner i stekpannan när smöret tystnat. Stek på medelstark värme tills de får fin färg runt om. Det brukar bli 3 omgångar att steka, lägg i lite mer smör mellan varje omgång trots att det redan är ganska fett i pannan.

Stek löken innan den blandas med köttfärsen

Ströbröd som fått svälla i mjölk innan ägg, stekt lök, salt och vitpeppar och rörs ner

Stek köttbullarna i några matskedar matolja och ren rejäl klick med riktigt smör

Vänd när de har fått fin färg på ena sidan. Lägg gärna på ett lock på stekpannan för att minska stänket från fettet. Vänd då och då tills köttbullarna är genomstekta och har fått fin färg runt om.

3 kommentarer:

 1. Googlade på mjölkchokladmousse o kom hit! Fin sida du har!

  SvaraRadera
 2. Riktigt riktigt goda köttbullar kan vara svårt. man vet precis hur man vill att de ska smaka :-)

  SvaraRadera
 3. Inget går upp mot mormors köttbullar :D

  Hos mig, www.helenaljunggren.com/sophie-dahls-voluptuous-delights-utlottning/, har man möjlighet att vara med i utlottning om Sophie Dahl's nya kokbok Voluptuous Delights

  SvaraRadera